Ima se para, ima se s čim

Vlada HNŽ iznenadila Grad: Tko kojim učenicima kupuje udžbenike?

Odluka Vlade HNŽ-a kojom izdvaja pola milijuna KM za nabavku udžbenika donesena je samo za ovu, inače predizbornu godinu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 06. 2022. u 12:22 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pola milijuna KM za nabavku školskih knjiga ove godine izdvojit će Vlada Hercegovačko neretvanske županije, a Grad Mostar, koji je za ovo saznao iz medija, kaže kako će se morati malo pojasniti ovi planovi. 

''To je još jedna aktivnost Vlade u ovoj godini. Prošle godine smo krenuli s mladim znanstvenicima, a ove godine idemo s besplatnim udžbenicima. Svake godine imamo neke nove aktivnosti u radu Vlade koje idu u pravcu jačanja segmenta obrazovanja i mislim da smo gledajući ostale županije korak ispred'', poručio je nakon prošlotjedne sjednice Vlada Nevenko Herceg, premijer Vlade HNŽ.

Odluka Vlade HNŽ-a donesena je samo za ovu, inače predizbornu godinu.

Brzopleta izjava

Iako je Herceg novinarima izjavio kako će se ovaj novac utrošiti ''na kupnju knjiga za treće, četvrte i pete razrede'', glasnogovornik vlade Pero Pavlović za Bljesak.info objasnio je pak kako se još uvijek ne zna točno koji razredi i koje knjige će dobiti učenici za iduću školsku godinu.

Prema riječima glasnogovornika Vlade HNŽ-a, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ idućih dana održat će niz sastanaka s predstavnicima jedinica lokanih samouprava, kao i škola s područja ove županije prilikom čega će utvrditi jesu li i kojoj kategorije nabavljali udžbenike do sada. Prema tim informacijama će se na kraju definira kako i na koji način provesti ovu odluku Vlade i odlučiti koje knjige i za koje ih razrede nabaviti.

''Budući da se radi o jako složenoj tematici, Ministarstvo prosvjete je napravilo vrlo ozbiljne kontakte sa školama, gradovima i jedinicama lokalne samouprave na ovu temu i u konačnici će na tragu tih razgovora i iskazanih potreba i činjeničnog stanja, kad su u pitanju udžbenici, donijeti konačnu odluku kad su u pitanju utrošci ovih 500.000 KM za nabavku knjiga'', kazao je Pavlović.

Potrebno je naći model

Kazao je kako je potrebno naći model na koji će se način te knjige davati.

''Upravo je to predmet budućih razgovora. Pravit će se kombinacija je li bolje nabavka svih knjiga pa do kojeg razreda uspijemo osigurati, ili nabavka samo udžbenika, a da osiguramo više razreda. Još je rano govoriti o tome, dok se ne sagleda činjenično stanje u svim školama i lokalnim jadnicama. Intencija je da se udžbenici čuvaju i vraćaju natrag, tako da ostanu za više generacija'', objasnio je.

Podsjetimo, pomoć u nabavci knjiga općine u HNŽ-u uglavnom su davale učenicima prvih razreda osnovnih škola. Općina Neum jedina je koja je osiguravala sredstva za besplatne udžbenike djeci od 1. do 5. razreda osnovne škole, dok pomoć za kupnju knjiga i pribora nudile su Općina Prozor Rama u visini od 250 KM i Općina Čitluk daje 100 KM.

Inače, Grad Mostar prošle školske godine po prvi put osigurao je besplatne udžbenike za svu djecu prvih razreda. Za tu stavku iz proračuna izdvojio je 100.000 KM, koliko planira i za ovu godinu.

Grad Mostar promijenio plan

Za iduću školsku Grad Mostar je, prema riječima Bože Ćorića, načelnika Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara, ova sredstva planirao utrošiti za nabavku knjiga za pete razrede, no nakon odluke Vlade HNŽ odustalo se od toga.

''Iz medija smo saznali kako je Vlada izdvojila pola milijuna KM za nabavku školskih knjiga, pa je došlo do promijene i u Gradu po ovom pitanju. Potrebno je u idućem razdoblju stupiti u kontakt sa županijom da vidimo koje su njihove nakane da se usuglasimo tako da se ne bismo podudarali i nabavljali iste knjige za isti razred'', kazao je za Bljesak.info Božo Čorić.

Ističe, novac koji je ove godine izdvojila Vlada HNŽ nije dovoljan za tri razreda u Županiji.

I dok Vlada HNŽ prvi put izdvaja novac za nabavku besplatnih knjiga, Vlada Zapadnohercegovačke županije s ovim projektom krenula je 2018. godina kada je po prvi put osigurala besplatne knjige za sve prvašiće. U iduće tri godine ova vlada uspjela je besplatne udžbenike osigurati za sve učenike osnovnih škola.

Kopirati
Drag cursor here to close