Svečano u Mostaru

Univerzitet 'Džemal Bijedić' slavi 46. godišnjicu djelovanja

"Univerzitet je uvijek bio simbol slobode, znanja, tolerancije i ljubavi prema domovini", naglasila je rektorica.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 02. 2023. u 14:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru obilježavanja 46. godišnjice Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru je u ponedjeljak održana projekcija filma u znak sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića kao i polaganje cvijeća ispred njegove spomen biste.

"Kroz ovaj današnji događaj prisjećamo se lika i djela Džemala Bijedića, s ponosom nosimo ime ovog velikana i svih ovih godina razvijamo Univerzitet, obrazujemo mlade ljude koji će biti pokretači razvoja bh. društva onako kako je to on radio", izjavila je rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić" Alena Huseinbegović.

"Simbol slobode, znanja, tolerancije i ljubavi"

Prva konstituirajuća sjednica Skupštine Univerziteta održana je 11. veljače 1977. godine i na njoj je donesena odluka da Univerzitet u Mostaru bude službeno nazvan po tom poznatom Mostarcu.

"Univerzitet je uvijek bio simbol slobode, znanja, tolerancije i ljubavi prema domovini", naglasila je rektorica.

Foto: Fena / Univerzitet 

Kako je kazala, ove godine će se dodijeliti 656 diploma za prvi i drugi ciklus studija te dvije diplome doktorima znanosti.

"Zadovoljni smo položajem u kojem se nalazi naš Univerzitet, a ove godine smo upisali veći broj studenata u odnosu na prethodne akademske godine i tako smo prekinuli trend pada upisanih studenata. Primili smo i 20 novih asistenata, a zadovoljni smo i kvalitetom izvođenja nastavnog procesa", poručila je Huseinbegović.

Dodala je kako studenti najviše na Univerzitetu upisuju Fakultet informacijskih tehnologija.

Najstarija visokoškolska obrazovna ustanova 

"Ulažemo u znanstveno-istraživačku djelatnost Univerziteta, podršku imamo i od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti i nadležnih institucija pa smo u smislu toga ulagali u infrastrukturu fakulteta, a odlukom Senata smo donijeli i odluku da se sufinanciraju troškovi izdavanja u relevantnim znanstvenim i stručnim časopisima. Naglasila bih i da smo pri kraju radova na studentskom domu 'Antalija' što nam je jako važno jer ćemo tako podići studentski standard", istaknula je rektorica.

Foto: Fena / Univerzitet 

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović je kazao kako će ovo ministarstvo nastaviti pomagati radu Univerziteta te poboljšanja standarda za studente i zaposlenike.

"Univerzitet 'Džemal Bijedić' slavi 46. godina postojanja i svi smo ponosni na najstariju visokoškolsku obrazovnu ustanovu u HNŽ-u i nadamo se da će još dugo vremena nastaviti sa svojim djelovanjem", zaključio je ministar.

Svečana promocija 

Svečana sjednica Senata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru na kojoj će biti upriličena dodjela rektorovih nagrada i priznanja Univerziteta, bit će održana u utorak, 14. veljače.

Bogat program pripremljen je i za srijedu, 15. veljače, kada će biti upriličena promocija izdavačke djelatnosti Univerziteta "Džemal Bijedić"u Mostaru, a zatim i aktivnost "Masterclass: Put do izvrsnosti" na kojem će govoriti Damir Đedović i Alena Ćemalović, a specijalna gošća će biti Lana Pudar.

Foto: Fena / Univerzitet 

Ceremonija će biti obilježena i sportskim aktivnostima, kao što je šahovski turnir u suradnji sa Šahovskim klubom "Mostar".

Četvrtak i petak su rezervirani za promociju znanstveno-istraživačkih i međunarodnih projekata i promociju doktora znanosti.

Kao finalna aktivnost obilježavanja 46. godišnjice Univerziteta predviđena je svečana promocija i dodjela diploma koja će se održati u subotu, 18. veljače u Sportskoj dvorani Sjeverni logor.

Kopirati
Drag cursor here to close