Natječaj

U tijeku upisi studenata na Univerzitet ''Džemal Bijedić“ u Mostaru

Kandidatima za upis na Univerzitet ''Džemal Bijedić'' u Mostaru omogućeno je studiranje na preko 50 studijskih programa na prvom i drugom ciklusu studija.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 06. 2022. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru je otvoren natječaj za upis studenata u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija za akademsku 2022/23. godinu.

Pravo na upis i status studenta na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru imaju svi kandidati koji su završili četverogodišnju školu u Bosni i Hercegovini ili u inozemstvu.

Kandidatima za upis na Univerzitet ''Džemal Bijedić'' u Mostaru omogućeno je studiranje na preko 50 studijskih programa na prvom i drugom ciklusu studija. Predviđen je upis studenata na svih 8 fakulteta i 5 univerzitetskih studija, što ponudu za studiranje na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru čini raznovrsnom i kvalitetnom sa širokim spektrom obrazovnih procesa.

Studenti posebno interesovanje iskazuju za atraktivne studije koji nude brzu mogućnost zaposlenja na tržištu rada za koje će usvojiti neophodno formalno obrazovanje na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru.

Tu se posebno izdvaja FIT - Fakultet informacijskih tehnologija (Softverski inžinjerng i Razvoj softvera) ali i Poslovna informatika koja predstavlja spoj informatike i ekonomije, te ostali univerzitetski studiji kao što su Studij turizma, Dizajn interijera, Zdravstvena njega i Farmacija. Kako navode sa Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, na tržištu rada postoji velika potražnja za kadrovima navedenih struka.

Univerzitet nudi upis i na fakultete koji se tradicionalno izučavaju na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru i za čijim kadrovima postoji konstantna potreba na tržištu rada i bez kojih tržište, gospodarstvo, društvo i zajednica ne bi mogli funkcionirati niti se razvijati.

To su: Ekonomski fakultet, Pravni fakultet (Opći smjer; Kriminologija i sigurnosne studije), Mašinski fakultet (Kompjuterski inžinjering; Dizajn proizvoda; Energetika), Građevinski fakultet, Fakultet humanističkih nauka (Bosanski jezik i književnost; Engleski jezik i književnost; Turski jezik i književnost; Njemački jezik i književnost; Povijest; Komunikologija), Nastavnički fakultet (Hemija; Razredna nastava; Sport i zdravlje; Pedagogija; Biologija; Psihologija i sociologija; Predškolski odgoj; Stručni studij iz oblasti sporta), Agromediteranski fakultet (Voćarsko-vinogradarski smjer; Povrtlarsko-cvjećarski smjer; Ekologija i upravljanje okolišem; Hortikulturalni inžinjering).

''Obrazovanje ima značajnu ulogu u razvoju svakog društva. Nama je bitno da maturanti prema svojim željama i afinitetima odaberu odgovarajuće fakultete, a naša je uloga da im osiguramo kvalitetan nastavni proces i da im studiranje bude jedan od ljepših razdoblja u životu. Pridružite nam se, mi gradimo budućnost'', kazala je rektorica Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, prof. dr. Alena Huseinbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close