Studenti Sveučilišta u Mostaru

U Mostaru obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U predvorju amfiteatra Sokrat na Sveučilišnom kampusu u Mostaru studenti Sveučilišta u Mostaru jučer su obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 04. 2022. u 10:29 Bljesak.info
Film After Thomas

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti Sveučilišta u Mostaru jučer su obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu. 

Poremećaji iz spektra autizma (PSA) smatraju se neurorazvojnim poremećajima s početkom u ranom djetinjstvu, a osnovnim znakovima smatraju se teškoće u socijalnoj interakciji, teškoće verbalne i neverbalne komunikacije te stereotipna ponašanja. Ono što autizam čini spektrom poremećaja je upravo različitost u manifestiranju simptoma i funkcioniranju svakog pojedinca te se može reći da ne postoje dvije iste osobe s PSA.

Upravo zato i mostarski studenti nastoje usmjeriti pozornost javnosti preko informacija i sadržaja koji će približiti doživljaj svijeta oko sebe osobe s poremećajem iz spektra autizma i doprinijeti otklanjanju predrasuda i iskrivljenih stajališta koji se često vežu uz riječ  ''autizam''.

Organizatori, članovi Kluba studenata edukacijske rehabilitacije ''ERGO'', Udruge studenata logopedije ''SaLPSA'' i Kluba studenata socijalnog rada, vrijedno su radili kako bi ostvarili cilj ovoga obilježavanja. 

Posjetitelji su tako mogli iskusiti raznovrsne sadržaje – zavrtjeti „kolo sreće“ koje će ih odvesti do zanimljivih sadržaja poput iskustvenih kutija, virtualne stvarnosti, sredstava za potpomognutu komunikaciju, asistivne tehnologije, ali i vrijednih savjeta, preporuka i informacija. 

Također, imali su priliku kupiti knjigu ''Krijesnice'' satkanu od mnoštva srcem ispričanih priča iz života osoba s invaliditetom, roditelja, braće i sestara, stručnjaka i studenata. Svi prihodi od prodaje knjiga idu u humanitarne svrhe.

Ovaj radioničko-informativni dio programa održao se u predvorju amfiteatra Sokrat na Sveučilišnom kampusu u Mostaru (zgrada između Filozofskog i Ekonomskog fakulteta) u vremenu od 14 do 18 sati. 

Pored spomenutog, održala se i projekcija filma ''After Thomas“ koja govori o obitelji dječaka s poremećajem iz spektra autizma, jednom psu i izazovima s kojima se obitelj nosi dok pokušava pružiti najbolju podršku svome djetetu.

Kopirati
Drag cursor here to close