Učenici u klupama

Za jedan dio BiH: Od danas počinje nova školska godina

Danas počinje nova školska godina za dio učenika u Bosni i Hercegovini, a učenici se vraćaju u klupe.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 09. 2021. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti priopćilo je da nova školska 2021/2022. godina počinje danas u Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom te Kantonu Sarajevo, dok će u ponedjeljak, 6.9.2021. godine, početi i u Unsko-sanskom kantonu, Posavskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom, te Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10.

U svim kantonima, prema trenutnim saznanjima, planirano je odvijanje nastave u učionicama, po redovnom nastavnom planu i programa, uz poštovanje važećih higijensko-epidemioloških naredbi i preporuka nadležnih organa i institucija.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti pozvalo je ranije sve učenike i nastavnike, ali i roditelje, da se ponašaju odgovorno i u skladu s preporukama, u školi i izvan nje, a kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum i osiguralo nesmetano odvijanje nastave.

Inače, u svim kantonima će se kontinuirano pratiti epidemiološka situacija, na osnovu koje će se donositi potrebne odluke, a nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja su spremna i na druge modele, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Nastava u školskoj 2021/2022. godini počinje 1. rujna u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, a sati će trajati 45 minuta, odlučila je Vlada na sjednici.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je na konferenciji za novinare nakon sjednice da će mali odmor trajati pet, a veliki 15 minuta, dok se produženi boravak organizuje u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo.

Trivić je rekla da su za učenike koji su kronični bolesnici i koji imaju mišljenje liječnika da se preporučuje nastava na daljinu, škole dužne organizirati nastavu putem upotrebe Office 365 edukativnih alata ili drugih platformi za učenje na daljinu.

Kopirati
Drag cursor here to close