Širenje virusa Covida 19

Tristo milijuna učenika u svijetu bez nastave zbog koronavirusa

Italija, prvo žarište u Europi, koja je u srijedu prešla prag od sto umrlih (107 umrlih od 3.089 oboljelih), uvela je nesvakidašnje mjere i u četvrtak zatvorila sve škole i sveučilišta do 15. ožujka.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 03. 2020. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo tristo milijuna učenika u svijetu ne ide na nastavu, a Italija je zadnja u nizu zemalja koje zatvaraju škole ne bi li zaustavile širenje virusa Covida 19 koji sije paniku diljem planeta i prijeti svjetskom gospodarstvu, piše u četvrtak agencija AFP.

Italija, prvo žarište u Europi, koja je u srijedu prešla prag od sto umrlih (107 umrlih od 3.089 oboljelih), uvela je nesvakidašnje mjere i u četvrtak zatvorila sve škole i sveučilišta do 15. ožujka.

U Južnoj Koreji, drugom najvećem žarištu zaraze nakon Kine sa 145 novih slučajeva u četvrtak čime je ukupno 5.766 zaraženih od kojih je 35 umrlo, škole i jaslice bit će zatvorene još tri tjedna. I u Iranu, gdje su vlasti izvijestile o još 15 umrlih (ukupno 92 umrla od 2.922 zaražena), škole se zatvaraju, kulturna i športska događanja se otkazuju, a radno vrijeme je skraćeno u državnoj upravi.

Trinaest zemalja je zbog epidemije moralo zatvoriti sve škole, što je pogodilo 290 milijuna učenika u svijetu, navodi UNESCO koji govori o "brojevima kakvi dosad nisu viđeni".

No drastične mjere kakve je uvela Kina koče njezino gospodarstvo, što se negativno odražava na svjetski rast. Ravnateljica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva rekla je u srijedu da kriza zahtijeva "odgovor na svjetskoj razini" pošto su zemlje članice te ustanove najavile "svu potrebnu pomoć radi ograničavanja posljedica" epidemije i poticanja rasta.

U Sjedinjenim Državama, gdje su zabilježena dva nova nakon 11 smrtnih slučajeva, epidemija je glavna tema razgovora koja zabrinjava sve sektore djelatnosti, pokazuje studija američke središnje banke.

Kongres je pristao izdvojiti više od 8 milijarda dolara za suzbijanje epidemije, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close