Mostar

Svoje znanje pokazali studenti građevinarstva i arhitekture Sveučilišta u Mostaru

Tri tima sastavljeni od po tri studenta pokazali su svoje znanje u rješavanju 3 izazova iz područja građevinarstva
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 06. 2022. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna udruga studenata građevinarstva IACES LC Mostar u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru je dana 20. svibnja 2022. po prvi put organizirala Lokalnu fazu ICEC natjecanja (International Civil Engineering Competition). Na natjecanju  su mogli sudjelovati studenti građevinarstva i arhitekture. 

Prodekan za nastavu Fakulteta Građevinarstva, Arhitekture i Geodezije Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Željko Rozić pozdravio je natjecatelje, otvorio natjecanje, te pohvalio organizatore dodavši da će studenti uvijek imati potporu od strane Fakulteta i profesora za ovakve i slične aktivnosti.

Foto:PR / Svoje znanje pokazali studenti građevinarstva i arhitekture Sveučilišta u Mostaru

Tri tima sastavljeni od po tri studenta pokazali su svoje znanje u rješavanju 3 izazova iz područja građevinarstva:

  • - Geotehnika
  • - Hidrotehnika
  • - Konstrukcije

Izazove za natjecatelje su pripremili prof. dr. sc. Maja Prskalo, doc. dr. sc. Mirna Raič i mag. građ. Petra Merdžo.

Nakon prva dva izazova, gdje se odmjeravalo teoretsko znanje i znanje iz rješavanja zadataka i problema iz navedenih oblasti (geotehnika i hidrotehnika) sve je bilo i dalje otvoreno, s obzirom da je broj bodova svih ekipa bio podjednak. Treći izazov bio je iz konstrukcija, odnosno bilo je potrebno napraviti model mosta od 150 štapića za sladoled i 40 ražnjića. Nakon izrade mosta, mostovi su ocijenjeni vizualno i pristupilo se testiranju nosivosti. Test nosivosti je odlučio pobjednika i s 0,4kN (40 kg) ekipa „Fušeri i ostali sportaši“ osvajaju prvo mjesto u ukupnom poretku. Drugo mjesto je pripalo ekipi „Smislit ćemo nešto“, dok je treće mjesto zauzela ekipa „Sekundardna supersila“.

Foto:PR / Svoje znanje pokazali studenti građevinarstva i arhitekture Sveučilišta u Mostaru

Najuspješniji tim osvojio je nagradu od 300 eura, te mogućnost sudjelovanja na završnoj fazi ICEC natjecanja koje će se održati u Temišvaru (Rumunjska) u mjesecu srpnju ove godine u trajanju od tjedan dana. Ove godine se očekuje najveća Finalna faza ICEC natjecanja do sada, koja će imati preko 30 timova iz mnogih zemalja svijeta. U slučaju da tim koji predstavlja naš Fakultet osvoji prvo mjesto na Finalnoj fazi natjecanja u Rumunjskoj, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru će postati domaćin Međunarodnog natjecanja studenata građevinarstva 2023. godine.

Foto:PR / Svoje znanje pokazali studenti građevinarstva i arhitekture Sveučilišta u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close