Akademija likovnih umjetnosti

Studentima širokobriješke Akademije dodijeljene nagrade za rješavanje poslovnog problema

Ovo je prvi put da su se studenti Akademije okušali u ovakvom natjecanju koje je nastalo kroz suradnju Akademije likovnih umjetnosti, Grada Širokog Brijega i poduzeća Pavković Paneli d.o.o.
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 05. 2018. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak su u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg svečano dodijeljene nagrade i priznanja studentima koji su ponudili najbolje rješenje stvarnog problema iz poslovanja poduzeća.

Ovo je prvi put da su se studenti Akademije okušali u ovakvom natjecanju koje je nastalo kroz suradnju Akademije likovnih umjetnosti, Grada Širokog Brijega i poduzeća Pavković Paneli d.o.o. iz Širokog Brijega, a pod pokroviteljstvom i uz tehničku potporu EU ProLocal projekta, koji je zajednički program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini, financiran od Europske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke.

Program implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Širi programski cilj je stvoriti poticajno poslovno okruženje koje omogućuje konkurentnost poglavito malih i srednjih poduzetnika, pri čemu važnu ulogu ima akademska zajednica. Za izgradnju takvog okruženja potrebno je uspostaviti sustav u kojem ustrajemo na inovacijama, istražujemo nove mogućnosti i sežemo za kreativnim rješenjima, podižući prag tolerancije za neuspješne pokušaje.

Natjecanje, u kojem su studenti mogli sudjelovati samostalno ili u timu, organizirano je s dva osnovna cilja:

  • Ponuditi potencijalno i izvedivo rješenje stvarnog poslovnog slučaja – rješavanjem problema s kojim se poduzeće susreće u svom poslovanju
  • Omogućiti studentima stjecanje iskustva kroz izazov koji jača inovativno promišljanje ali usmjereno prema rješenju i pragmatično donošenje odluka, uslijed pritiska konkurencije i zadanog vremenskog okvira

Pobjednicima natjecanja, točnije za prva tri mjesta, nagrade je uručio Franjo Pavković, vlasnik poduzeća Pavković Paneli d.o.o.:

  1. mjesto Matea Šimunić i Ana Naletilić
  2. mjesto Josip Ivešić
  3. mjesto Petra Zovko i Jurica Ribarović

Za studente je ovo bila jedinstvena prilika upoznati se s proizvodnim pogonom, a samo natjecanje je ukazalo na važnost šireg promišljanja o čitavom lancu vrijednosti. Svim studentima se ukazala prilika koja se rijetko pruža – biti maštovit i kreativan, i usuditi se (mogu ja to!) što predstavlja ključnu poduzetničku kompetenciju prema EU akcijskom planu za poduzetništvo.

''U svijetu u kojem se promjene svakodnevno događaju i to brzinom koja pomalo plaši, budućnost pripada otvorenim, kreativnim, inovativnim i hrabrim ljudima. Svojim sudjelovanjem, naši studenti pokazali su da oni uistinu jesu hrabri i izuzetno smo ponosni na njih. Upravo na tom tragu prepoznajemo i željenu ulogu Akademije – kao obrazovne ali i odgojne institucije'', istaknuo je u svom govoru prodekan za nastavu i studente, doc. dr. art Svetislav Cvetković.

Franjo Pavković, vlasnik poduzeća Pavković Paneli d.o.o., istaknuo je da iskustvo, rutina i svakodnevne obveze kod mnogih poduzetnika sputavaju kreativnost i propitivanje ustaljenih normi ponašanja – možda baš mladi sa svojom nesputanošću, radoznalošću pa i drskošću mogu ponuditi neko novo rješenje – zašto im ne omogućiti tu mogućnost?

Gradonačelnik Miro Kraljević uručio je svim sudionicima projekta posebna priznanja i zahvalu za sudjelovanje.

Dodjeljujući posebno priznanje Grada Širokog Brijega svim sudionicima natjecanja, gradonačelnik Miro Kraljević, zaključio je: ''Uvjeren sam da ovim nismo iskoristili ni približno sve mogućnosti i potencijale koje naši mladi imaju, stoga pozivam i ostale poduzetnike da se odvaže na aktivnu suradnju s obrazovnim institucijama i pomognu usvajanje kompetencija, znanja i vještina koje zahtijevaju suvremeni poslovi. Kvalitetni radnici, kvalitetni poduzetnici i kvalitetne ideje temelij su konkurentnog poslovnog okruženja, temelj su gospodarskog rasta i održivog razvoja našeg Grada. Današnji događaj još jednom dokazuje da sve potrebno imamo, a uz veću angažiranost i malo dobre volje svi možemo doprinijeti stvaranju još boljih uvjeta za život i rad u našoj lokalnoj zajednici'', priopćeno je iz Gradske uprave Široki Brijeg.

Kopirati
Drag cursor here to close