Ne boje se

Studenti novinarstva: Napadi pokazuju da su novinari dotaknuli istinu

''Kao novinarka moram priznati da napadi pokazuju da su novinari dotaknuli istinu i nekoga preplašili, što je zapravo pozitivna stvar, no sigurno je da više treba raditi u pogledu novinarskih prava da bi se oni osjećali sigurnije'', kaže Kristina.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 02. 2019. u 11:09 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ljubav prema je novinarstvu jača od prijetnji i napada'', govori za Bljesak.info Ivan Volić, student novinarstva na Filozofskom fakultetu u Mostaru komentirajući nedavne napade na novinare u BiH.

''Novinarski posao je dinamičan, zanimljiv, ali s druge strane, nosi jednu stalnu dozu straha i nesigurnosti zbog sve intenzivnijih napada na novinare. Nažalost, novinari koji se nađu u takvim situacijama često ostanu sami, nezaštićeni od sustava koji bi trebao brinuti o njihovoj sigurnosti'', kaže Ivan te naglašava da ga to ne demotivira jer svi koji su se odlučili za ovaj poziv nose u sebi spremnost na takve situacije.

Prijetnje sa svih strana

Naime, nedopuštanje ulaska na stadion novinaru u Zenici jer ''negativno piše'' o zeničkom klubu, nazivanje novinara ''lešinarima'' od strane člana SDP-a BiH, prijetnje smrću glavnom uredniku BHRT-a Marku Radoji, samo su neki od načina na koji su akteri posljednjih dana na nedozvoljen i bahat način, doveli u pitanje novinarsko dostojanstvo i slobodan rad medija. 

Mladi novinari i studenti novinarstva ipak ne gube nadu u bolje sutra. U svojim izjavama strast prema novinarstvu ne žele ugasiti zbog neopravdanih napada, nego im je to dodatni poticaj da njihov glas bude još jači.

Novinari moraju raditi svoj posao

Mlada novinarka Kristina Gadže smatra kako svaki napad na novinare može ili poticati novinara da se više bori za svoja prava ili ga uplašiti.

''Kao novinarka moram priznati da napadi pokazuju da su novinari dotaknuli istinu i nekoga preplašili, što je zapravo pozitivna stvar, no sigurno je da više treba raditi u pogledu novinarskih prava da bi se oni osjećali sigurnije'', kaže Kristina.

Nedavni događaji nisu iznenađenje u svijetu novinarstva. Novinari se svaki dan susreću sa ovakvim izazovima i pokušajima cenzure. Također, velik broj slučajeva napada na novinare nikada nije procesuiran ili istražen kroz pravosudni sustav.

Valerija Bago, studentica novinarstva u Mostaru naglašava da je uvijek bilo napada na novinare, ali ju to saznanje nije zaustavilo u želji da upiše ovaj studij.

''Kao buduća novinarka odlučila sam da ću se uvijek boriti za vjerodostojnost i istinitost informacije kao temelj pravog novinarstva, bez obzira na posljedice'', rekla je Valerija.

Reakcija novinarskih udruga

Upravni odbor BH novinara iskazao je veliko nezadovoljstvo ponašanjem prema novinarima te ih smatra kršenjem prava na slobodu izražavanja i primjere nedozvoljenog miješanja pojedinaca u rad novinara.

''Zahtijevamo od dužnosnika u državnim institucijama i službama i svih drugih osoba iz javnog života Bosne i Hercegovine poštivanje medijskih sloboda, prava i profesionalnog integriteta novinara i drugih medijskih djelatnika'', poručili su iz Upravnog odbora BH novinara.

U prošloj godini registrirano je 55 slučajeva napada i pritisaka protiv novinara, među kojima 11 verbalnih prijetnji i političkih pritisaka, sedam fizičkih napada i 22 radna spora i mobinga, koji su najviše zabilježeni na javnim servisima.

Kopirati
Drag cursor here to close