Mostar

Studenti Dizajna interijera sudjelovali na radionici zemljane arhitekture

Prošli su kroz sve korake, od prvobitnog odabira i sijanja zemlje, do samog dodavanja kolorita i malterisanja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 05. 2022. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Studenti Dizajna interijera sudjelovali na radionici zemljane arhitekture

Dana 20.05. u prostorijama HD Herceg Stjepan Kosača održano je predavanje, pod pokroviteljstvom Grada Mostara, na temu zemljane arhitekture. Predavanje je održala arhitektica i pokretač „centra za zemljanu arhitekturu Earth&Crafts“ Dragana Kojičić. Prisutni su imali priliku da se upoznaju s povijesti zemljane arhitekture u svijetu, ali i u Srbiji, načinom izvedbe, te primjenom iste u modernom dobu.

Narednog  dana, 21.05. održane su dvije radionice na spomenutu temu, radionica za djecu i radionica za odrasle. Sudionici su u prostorijama OKC Abraševića imali priliku da se upoznaju i rade sa zemljom kao građevinskim materijalom. Prošli su kroz sve korake, od prvobitnog odabira i sijanja zemlje, do samog dodavanja kolorita i malterisanja. Radionica za djecu je bila prilagođena samom uzrastu, oni su uz Draganu učili izradu dorodango kuglica od zemlje, vrsta japanske umjetnosti, te su svoje kuglice bojali i sušili. O zanimljivosti radionice govori i to da su „odrasli“ sudjelovali i u radionici za djecu, prepuštajući im prvi plan, ali upijajući sve tehnike koje su mogli da nauče tijekom tog dana.

Foto:PR / Studenti Dizajna interijera sudjelovali na radionici zemljane arhitekture

Završni produkt je zajednički dekorativni mural od glinenih maltera, gdje su sudionici znanstvenim vještinama prekrili zid i napravili PRVI ovakav mural u Mostaru, gradu koji broji ogroman broj radova ove vrste umjetnosti.

Na spomenutoj radionici sudjelovali su i studenti Dizajna interijera, kao i dio nastavnog osoblja.

Omer Čano, student DI: „Kroz spomenutu radionicu imali smo priliku da usvojimo nova znanja i vještine na polju zemljane arhitekture. Posebno bih izdvojio značaj zajedničkog rada na oslikavanju dekorativnog murala. Također, zahvalio bi se udruženju For A na ukazanoj  prilici da upoznajemo nova znanja iz sfere arhitekture i dizajna."

Foto:PR / Studenti Dizajna interijera sudjelovali na radionici zemljane arhitekture

Asis. Lejla Isić Dizdarević: „Ono što me je na prvu privuklo jeste to što se u nas kroz historiju nije uopće gradilo zemljom s obzirom da smo predio krša, te bilo koji novi načini gradnje i korištenja materijala koji nam i nisu bliski ovdje me uvijek iznova oduševi. Znanstveno znanje i vještine ću definitivno probati usavršiti i koristiti za neke možda manje poduhvate. Dragana je odličan učitelj, zrači tako pozitivnom energijom i puna je strpljenja i znanja što je uvijek važno na ovakvim radionicama. Nadam se da ćemo surađivati i dalje, te probati proširiti zemljanu arhitekturu i način gradnje široj masi Mostara, pa i Bosne i Hercegovine.“

Foto:PR / Studenti Dizajna interijera sudjelovali na radionici zemljane arhitekture

Zahvaljujemo se divnoj Dragani Kojičić i udruženju „For A“ na održanom predavanju i radionici.

Kopirati
Drag cursor here to close