Škole u ZHŽ

Štrajk u školama se nastavlja: Opstrukcije i nevjerojatni pritisci

Štrajkači navode kako svakodnevno dobivaju potporu roditelja učenika što, kako navode, govori ''kako su roditelji svjesni situacije s kojom se borimo godinama''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 01. 2023. u 09:25 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Drugi tjedan štrajka je neminovnost, međutim on može vrlo brzo završiti'', kaže Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Naime, opći štrajk započeo je 9. siječnja 2023. godine u svim srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke a kao razlozi za štrajk navedeni su nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora i nepostizanje dogovora o postotku povećanja plaće.''Iako smo mjesecima apelirali da treba izbjeći ovakav scenarij, prvi tjedan štrajka je, dakle, iza nas. Javnost je prepoznala da se borimo za ispravne vrijednosti koje su uskraćene mnogima u našoj županiji, zaposlenima i nezaposlenima, pa nam tako nemjerljivo mnogo znači javna potpora koju smo dobili od Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH i Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe u Županiji Zapadnohercegovčkoj. Policija nas je podržala štrajkom upozorenja te najavila daljnje samostalne i zajedničke akcije. Hvala policajcima! Također zahvaljujemo na pismu podrške državnim službenicima i namještenicima, vrlo dobro znamo koliko je teško njihovo sindikalno organiziranje i djelovanje. Ovim putem i mi njima upućujemo podršku u nastojanju očvršćivanja njihova Sindikata'', navodi se u priopćenju sindikata.

Dodaje se da svakodnevno dobivaju potporu roditelja učenika što, kako navode, govori ''kako su roditelji svjesni situacije s kojom se borimo godinama''.

''Veselimo se njihovim najavljenim inicijativama prema resornom ministarstvu i Vladi ŽZH i nastojanjima da se štrajk čim prije privede kraju. Posebno zahvaljujemo našim kolegicama i kolegama u osnovnim školama što su pronašli snage i odlučili pridružiti nam se. Njihov Sindikat izložen je nevjerojatnim pritiscima i opstrukcijama, stoga je ovaj čin sudjelovanja u štrajku posebno velik i važan. U ovim trenucima najvažnije je boriti se i izboriti za zajedničku dobrobit te potpuno ignorirati one unutar i izvan škola koji sustavno nastoje oslabiti rad Sindikata. Zato pozivamo kolegice i kolege iz dviju osnovnih škola koje nisu u štrajku da nam se pridruže jer su, uvjereni smo, razlozi za sudjelovanje u štrajku mnogo veći i važniji od onih za nesudjelovanje'', navodi se u priopćenju. 

Ističe se kako njihova traženja nisu nepoznanica te da ih argumentirano iznose godinama.

''Tekst Kolektivnog ugovora prešli smo toliko puta da ga poznajemo napamet, a za dijelove koji nisu usuglašeni ili su predmet prijepora, naš stav je jasan i realan. Netko će pomisliti da su prijepori isključivo financijske prirode, tako je i bilo donedavno, no pojavili su se neki drugi, neočekivani i mnogo opasniji za nas. Zahvaljujemo i našim učenicima na strpljenju, uvjeravamo vas da ste nam svakodnevno u mislima. Silno želimo da ovaj štrajk što prije završi, a do tada ne zaboravite da ste naši učenici i izvan učionice'', objavio je Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH.

Kopirati
Drag cursor here to close