Kiseljak

Stipendije samo za matematičare

Jedna od zamjerki na nacrt proračuna za 2019. odnosila se na stipendiranje studenata.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 11. 2018. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinsko vijeće Kiseljak na svojoj je posljednjoj sjednici, uz ostalo, usvojilo i nacrt općinskog proračuna za 2019. godinu. Proračun za iduću godinu ostaje na razini ovogodišnjeg i iznosi nešto više od sedam milijuna KM, točnije 7,014.780 KM.

Vijećnici su nacrt podržali s 20 glasova “za” dok su dva bila suzdržana. Prema objašnjenju Službe za financije i proračun Općine Kiseljak, predloženi proračun identičan je ovogodišnjem te kao takav ne predviđa značajnije izmjene.

Izdaci za plaće zaposlenih u tijelima uprave ostaju na istoj razini, a od značajnijih kapitalnih ulaganja predviđena su izdvajanja za prečistač otpadnih voda, završetak izgradnje edukacijsko-rehabilitacijskog centra te eventualni početak izgradnje nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku. Jedna od zamjerki na nacrt proračuna za 2019. odnosila se na stipendiranje studenata.

Unatrag posljednjih nekoliko godina Općina Kiseljak u proračunu izdvaja sredstva isključivo za deficitarna zanimanja, odnosno buduće profesore matematike koji kronično nedostaju u ovoj sredini. Za njih je i ove godine predviđeno 20 stipendija u iznosu od po tisuću KM za akademsku godinu.

Promišljanja nekih od vijećnika su da bi priliku za stipendiranje trebali dobiti i studenti drugih studija koji ostvaruju izvanredan uspjeh i školovanje završavaju u roku te ih tako potaknuti na ostanak na ovim prostorima. Ova, kao i druge primjedbe i sugestije na predloženi proračun u formi nacrta, moći će se tijekom 20 dana trajanja javne rasprave dostaviti Službi za financije i proračun koja će organizirati raspravu.

Zajedno s pristiglim prijedlozima i sugestijama proračun bi se do kraja godine, ovog puta u formi prijedloga, ponovno trebao naći pred vijećnicima kako bi Općina Kiseljak u novu 2019. ušla s usvojenim proračunom kao najvažnijim financijskim dokumentom, prenosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close