Bijelo Polje, Potoci

Roditelji optužuju školu u Mostaru: Zapošljavaju kadar preko našeg autističnog djeteta

Roditelji tvrde da je škola suprotno Pravilniku o odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama u osnovnim školama HNŽ dva puta izvršila zamjenu asistenata u nastavi, a sve ''kako bi riješila njihovo zapošljavanje na drugu poziciju u školi''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 09. 2023. u 11:44 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji desetogodišnjeg dječaka iz mostarskog prigradskog naselja Bijelo Polje tvrde kako Osnovna škola Bijelo Polje Potoci njihovo dijete u spektru autizma ''koristi kao predmet kojim bi se unutar ove škole izvršilo upošljavanje određenih kadrova''.

Roditelji tvrde da je škola suprotno Pravilniku o odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama u osnovnim školama HNŽ dva puta izvršila zamjenu asistenata u nastavi a sve ''kako bi riješila njihovo zapošljavanje na drugu poziciju u školi''. Iz škole govore: ''roditelji dižu hajku, o svim izmjenama asistenata obavješteno je Ministarstvo obrazovanja HNŽ''.

Ekspresna zamjena

Dok je prvu zamjenu asistentica sama na vrijeme najavila, sporno je, objašnjavaju roditelji, što je druga, obavljena ekspresno, bez ranije obavijesti kako škole, tako i same asistentice.

Video: STIGME | EP. 1 | Život obitelji s autizmom: Priča o borbi za prihvaćanje

''O odlasku druge asistentice telefonski smo od ravnateljice obavješteni 4. listopada 2022. da bi nas nova asistentica dočekala s učiteljicom u učionici 7. listopada. Nakon što nam je kazala ime nove asistentice, upitala je samo 'da mi slučajno možda ne poznajemo dotičnu osobu'', objašnjavaju za Bljesak.info roditelji.

Govore, uopće nisu bili ranije obavješteni od strane škole o mogućnosti zamijene asistentice, niti su ikada dali ikakvu suglasnost za novu asistenticu.

''Ova asistentica na kraju trećeg razreda nas je zamolila da ostane asistirati našem djetetu i u četvrtom razredu, što smo objeručke prihvatili. Mislili smo, riješili smo taj problem za novu školsku godinu. No mjesec dana nakon početka škole ovo nam urade. Tad smo shvatili da je sve to bilo unaprijed isplanirano'', govore roditelji.

Škola prekršila i svoje pravilo

Iako je interno pravilo ove škole, stoji u dokumentu koje je škola uputila Ministarstvu obrazovanja HNŽ, a koje smo i mi dobili na uvid, ''da se prije ulaska novog asistenta u nastavu održavaju sastanci Uprave škole, stručnih suradnika učitelja i asistenata, kako bi se oni upoznali sa specifičnostima učenika, prethodnim iskustvima asistenata i učitelja koji su predavali djetetu s poteškoćama'', to u ovom slučaju, ističu roditelji, nije učinjeno.

''Nas je ravnateljica o svemu obavijestila telefonski nakon što je obavljena cijela procedura. Možete misliti kako je djetetu s dijagnozom autizma kad ga, preko noći, u školi dočeka nova osoba umjesto one koja je do tada bila tu. Potrebno je pripremiti dijete na novu osobu. Kad smo došli u učionicu nitko nije bio nazočan od stručnog tima, u učionici su bile samo učiteljica i nova asistentica'', objašnjavaju roditelji.

Upozoravaju, ova izmjena asistenta učinjena je i bez suglasnosti psihologa.

Procjena djeteta crtežom

Kap koja je prelila čašu na sva ova događanja, ističu roditelji, bila je i procjena stanja njihovog djeteta od strane škola prije same zamijene asistentice, a koja je učinjena bez njihovog znanja i njihove suglasnosti, kao i bez stručnog tima.

Objašnjavaju, škola je procjenu izvršila na temelju crteža.

''Onako u prolazu ravnateljica nam je rekla kako je naše dijete taj dan bilo dobro u školi, samo je malo negodovalo jer je nešto crtalo. Tek kasnije smo saznali da se u školi radila procjena našeg djeteta na temelju Machover testa, i to bez nas roditelja i našeg odobrenja, bez prisustva pedagoga i psihologa. Taj crtež smo kao i sve dokumente o stanju djeteta tek nakon 7 mjeseci dobili na uvid od resornog ministarstva'', objašnjavaju roditelji.

Inače, primjena psihološkog testa Machovera sastoji se u tome da se ispitaniku prezentira list bijelog papira, olovka i gumica, te se jednostavno traži “nacrtati osobu”. Dok dijete crta, ispitivač vodi bilješke potajice od njegove identifikacije, od približnog vremena koje koristi za crtanje svakog dijela tijela koje je nacrtao prvo, te od komentara koje daje dok crta.

Procjenu stanja djeteta s posebnim potrebama u Hercegovačko neretvanskoj županiji vrši isključivo  Centar za socijalni rad uz prisutnost psihologa i defektologa. Roditelji naglašavaju, procjenu stanja njihovog djeteta koje je uradio ovaj centar, škola već posjeduje.

Tražili odgovor

Roditelji su nakon svega zatražili razgovor s ravnateljicom, tražili su objašnjenje zašto je zamjena asistentice izvršena na takav način. Ističu, ona je svoj postupak opravdala riječima ''kako je njihova asistentica bila najbolji kandidat za poziciju koju su oni trebali''.

''Kasnije smo saznali da postoje sumnje na nepotizam. Saznali smo da postoje određene prijateljske veze bliskog obiteljskog člana asistentice i ravnateljice ove škole, kao i obiteljske veze asistentice i člana nastavničkog vijeća'', govore roditelji.

Suprotnosti s pravilnikom i neuredna dokumentacija

S ciljem zaštite prava na obrazovanje svoga djeteta, roditelji su se zbog svega obratili resornom ministarstvu kao i Ombudsmanu za ljudska prava.

Prosvjetni inspektor je, prema dokumentaciji koju smo dobili na uvid, nakon nadzora ustvrdio ''kako su izmjene koje su provedene u suprotnosti s Pravilnikom o odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama HNŽ jer je utvrđeno da se zaposlenja asistenata ne poklapaju s početkom i završetkom obrazovnih ciklusa – polugodišta.''

Iz očitovanja Ministarstva obrazovanja HNŽ nakon dobiveni informacija od škole vezanih za zamjenu asistenata, a koje smo mi dobili na uvid, zaključuje se ''da je škola propustila pravovremeno informirati roditelje o kontekstu izmjene asistenta, ali je dodatnom suradnjom i informativnim sastancima te pisanom korespondencijom uz ispriku roditeljima nastojala prevladati trenutno različite pristupe potrebe za izmjenom asistentice djetetu''.

Također, kada je riječ o dokumentaciji o djetetu koju vodi pedagoško-psihološka služba škole pedagoški inspektor je ustvrdio ''kako je dokumentacija u dosjeu o dječaku nepotpuna, odnosno nedostajala su izvješća o napredovanju dječaka''. Prosvjetni inspektor je u svom izvješću o radu škole naveo kako je ''postojeća dokumentacija nedatirana, nepotpisana i neprotokolirana''.

Između ostaloga, ustvrdio je ''da to nije tako samo u slučaju ovoga dječaka, nego je i kod još dvojice dječaka ove škole napravljen isti propust''.

Ombudsman za ljudska prava, prema dokumentaciji koju smo dobili na uvid, nakon upoznavanja s cijelim slučajem zaključio je kako je ovim činom škole došlo do povrede prava djeteta s posebnim potrebama.

Tri asistenta tijekom školske godine

Osnovna škola Bijelo Polje Potoci je, tvrde roditelji, tijekom trajanja te školske godine 2021./22. djetetu koje je u spektru autizma tri puta zamijenila asistenata u nastavi, što je protivno Pravilniku o odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama u osnovnim školama HNŽ.

''Sve smo to šutke prihvaćali. Znamo da plaće asistenata nisu velike i da svi oni žele bolje mjesto. Ali i oni trebaju znati kad prihvaćaju ovu poziciju da se radi o djeci s posebnim potrebama, njima nije laka sva ta prilagodba. Uostalom, valjda su upoznati da prema pravilniku trebaju asistirati pola godine'', objašnjavaju. 

Ističu, prihvatili bi i ovaj odlazak da je to urađeno kako treba, da se prema njihovom djetetu ponašalo odgovorno, a ne ''svjesno iskorištavalo za zapošljavanja unutar škole''.

Naglašavaju jedini cilj im je da zaštite prava svoga djeteta jer smatraju da ''na ovakav način škola ne doprinosi implementaciji inkluzivnog obrazovanja nego doprinosi dobro asistentima koji se zapošljavaju na mjesto nastavnika unutar škole''.

Slučaj su roditelji prijavili i Tužiteljstvu Hercegovačko neretvanske županije.

Razgovor s ravnateljicom

Iako smo u kratkom telefonskom razgovoru upoznali ravnateljicu OŠ Bijelo Polje Potoci, Azru Šoše s optužbama roditelja, odbila je davati bilo kakve izjave na privatni broj i tražila pismeni upit, kratko je samo kazala da ''roditelji dižu hajku te da je o svim izmjenama asistenata obavješteno Ministarstvo obrazovanja''.

Pismeni upit poslali smo na službeni mail škole, no dobili smo obavijest da je njihov mailbox zatrpan te da naš upit ne mogu primiti. Pokušali smo više puta telefonski kontaktirati školu, no nitko nam se nije javljao.

Kopirati
Drag cursor here to close