Pozitiva

Robot zamijenio bolesno dijete u bečkoj školi

Dominik, dječak koji boluje od raka, sjedi kod kuće ispred tableta i sluša pozdrav svojih školskih prijatelja iz razreda na početku sata.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 05. 2019. u 13:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi ljudi osjećaju nelagodu kada pomisle na robote i novu tehnologiju. Međutim, roboti mogu donijeti i pozitivnu promjenu u životu što pokazuje projekat u jednoj bečkoj školi: robot je zamijenio bolesnog dječaka i pomaže mu da i dalje bude dio razreda i nastave. 

Dominik, dječak koji boluje od raka, sjedi kod kuće ispred tableta i sluša pozdrav svojih školskih prijatelja iz razreda na početku sata. On prati nastavu od kuće. Na tabletu je instaliran program sa kojim on može da upravlja robotom veličine 30cm. Uz pomoć robota dječak može ne samo da vidi šta se na satu radi, već i da se javi za riječ. Tada robot pokazuje trepćuće svjetlo. Dijete uz pomoć robota može slušati i razgovarati sa učenicima.

Nastavnica Sylvia Wulz kaže da projekt sa robotom veoma dobro funkcionira. Čim Dominik želi nešto reći ili pročitati, robot to pokaže. Ukoliko nastavnica ne primjeti znak, djeca odmah javljaju i nastavnica proziva Dominika da kaže šta želi.

Robot je proizvod norveškog start-up poduzeća "No Isolation" (www.noisolation.com), koje digitalizaciju predstavlja kao mogućnost za ljude koji su nepokretni ili bolesni.

Procjenjuje se da u Austriji trenutno ima 190.000 kronično oboljele djece koja dosta vremena provode kod kuće ili u zdravstvenim ustanovama i tako ne samo da propuštaju školsko gradivo, već gube i kontakt sa svojim vršnjacima.

Nedavno su djeca željela da robot ponesu na izlet kako bi i Dominik "bio" sa njima. Svrha robota je da podržava kronično oboljelu djecu i mlade da održe društvene kontakte i pomažu im pri učenju. Ovaj jedini primjerak robota nalazi se samo u jednoj školi u desetom bečkom okrugu a nabavljen je zahvaljujući podršci Europske unije.

Nabavka robota košta 3.000 eura a mjesečno održavanje i osiguranje iznosi 80 eura, prenosi EUROCOMM - PR Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close