Važna stvar

Rektorska konferencija BiH podržava otvaranje Katedre za romski jezik

''Ono što je najbitnije, romski jezik, kada bude uveden, da li na sveučilišta ili u osnovne škole, trebaju da ga izučavaju svi oni koji žele.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 05. 2021. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine podržala je nastojanja Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH da se na javnim univerzitetima oformi i Katedra za romski jezik i književnost.

Predsjedavajući tog odbora Dervo Sejdić, koji je s predstavnikom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Adnanom Jasikom i dr. filoloških znanosti Hedinom Sijerčić prezentirao „Okvirni akcioni plan u obrazovnim potrebama Roma/Romkinja 2018.-2022. godnine“, koji je sačinilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, istaknuo je kako su, kroz prezentaciju tog dokumenta, govorili o standardizaciji i udžbeničkoj literaturi za izučavanje romskog jezika.

''Ono što je najbitnije, romski jezik, kada bude uveden, da li na sveučilišta ili u osnovne škole, trebaju da ga izučavaju svi oni koji žele.

Dobili smo podršku, što sam i očekivao. Kada razgovarate sa stručnjacima iz zanata, onda vas vrlo lako razumiju i podrže ono što želite. Zaista sam sretan što sam imao priliku da razgovaram sa gospodom rektorima univerziteta u BiH'', kazao je Sejdić, koji je izrazio nadu da će uskoro svi građani imati priliku da izučavaju i romski jezik.

Posebno ga, istaknuo je, raduje činjenica da je u ovom trenutku na javnim bh. univezitetima studira više od 50 studenata i studentica romske nacionalnosti.

Doktorica Sijerčić smatra kako je neophodno otvariti Katedru za romski jezik i kulturu i zbog potrebe obučavanja nastavnog kadra, koji bi na adekvatan način mogao da prenosi znanje „o romskom jeziku, kulturi, povijsti, književnosti i svemu onome što čini polje Romistike i Romologije“.

Rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara prof. dr. Elvir Zlomušica, poslije izlaganja predstavnika Roma, ističe kako se osjećao malo i potrešeno što se taj narod ne nalazi u boljim uvjetima u BiH.

''To će nam, u svakom slučaju, biti jedan od uvjeta prilikom pristupanja europskim integracijama.

Rektori javnih univerziteta i svi javni univerziteti u BiH dali su otvorenu, bezrezervnu podršku ka pronalaženju različitih puteva za poboljšanje života Roma i romske zajednice u BiH'', podvukao je Zlomušica.

On je dodao da su donijeli zaključak kako će, na jednoj od narednih konferencija, razgovarati i o egzaktnim pokazateljima za operacionalizaciju tog procesa, jer im ti podaci danas nisu bili prezentirani.

Rektor Univerziteta u Zenici i aktualni predsjednik Rektorske konferencije BiH prof.dr. Damir Kukić napomenuo je kako su danas analizirali i nastavni procesa te zadovoljni što su, u uvjetima pandemije, „uspjeli održati onaj kvalitet koji je neophodan na svim javnim univerzitetima i Sveučilištu u Mostaru“.

Napomenuo je i nastavak dobre suradnje s nadležnim ministarstvima Vijeća ministara BiH.

''Na neki smo način ostvarili i kontinuitet lobiranja za drugačiji pristup oporezivanju nesamostalne ili samostalne djelatosti, odnosno angažmana vanjskih suradnika na javnim univerzitetima u BiH.

Ako bi ostali ovakvi prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak u Fedraciji BiH, onda bi brojni fakulteti, jednostavno, bili zatvoreni'', upozorio je Kukić.

Sreća je, kazao je, što taj zakon do sada nije i usvojen, jer bi doveo u pitanje sam duh visokog obrazovanja, kocept mobilnost te uzrokova o brojne finansijske probleme fakultetima i univerzitetima.

''Ne bi bilo nikakvih razvojnih, strateških planova jer bi, za svaki studijski program koji otvarate, morali zaposliti sve potrebne nastavnike. To je, jednostavno, nemoguće'', upozorava Kukić.

Novi direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH prof. dr. Enes Hašić najavio je za naredni mjesec tematsku sjednicu Rektorske konferencije o akreditaciji studijskih programa, što je također obaveza iz procesa evropskih integracija.

Kopirati
Drag cursor here to close