Šta čekaju?

Razredi u samoizolaciji unatoč maskama - Krizni stožer HNŽ-a šuti

Unatoč maskama, razmaku i mjerenju temperature razred je, po drugi put ove školske godine, poslan u samoizolaciju.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 11. 2020. u 12:42 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavna naredba Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije, prema kojoj je tijekom nastave obvezno nošenje zaštitnih maski za lice u školama za sve učenike od petog razreda nadalje, nije spriječila da zbog pozitivnog učenika cijeli razred ode u samoizolaciju, saznaje Bljesak.info.

Unatoč maskama, razmaku i mjerenju temperature jedan je razred, po drugi put ove školske godine, poslan u samoizolaciju. Roditelji se pitaju zašto sada, ako su cijelo vrijeme na nastavi imali maske, razred opet šalju na nastavu od doma.

Specijalizantica epidemiologije dr. Kristina Bevanda za Bljesak info objasnila je kako od Kriznog stožera još uvijek čekaju objašnjenje jesu li dužni i dalje takvim razredima savjetovati mjere izolacije ili ne, s obzirom da, kako navodi, Krizni stožer nije objasnio namjere takve naredbe.

Iako je ova naredba donesena prije mjesec dana, kako je kazala, objašnjenje koje su tražili od Kriznog stožera još uvijek čekaju.

''Ono što znamo iz objavljene literature da svaki kontakt, pa tako i onaj u razredu je sigurniji što je kraći, uz korištenje maske, udaljenost veća od 1,5 metara u svakom trenutku te što se često zaboravlja, a jako je bitno, uporno prozračivanje prostorija'', objašnjava dr. Bevanda.

Od početka školske godine u Mostaru, prema podacima koje smo uspjeli saznati, oko 200 školske djece je registrirano da su prebolovala Covid. Iako smo točan podatak službeno tražili od Kriznog stožera, odgovor, baš kao i dr. Bevanda i mi čekamo.

Međutim, vrlo je vjerojatno da je, baš kao i za odraslu populaciju, veći broj djece prebolio COVID-19 nego što ih je registrirano, objašnjava dr. Bevanda.

''Da bismo bili u to sigurni i da znamo koji je točno taj broj, potrebno bi bilo izraditi i provesti studiju'', objašnjava.

Prema ovom podatku, bez obzira kojim službenim, nama nepoznatim brojkama, barata Krizni stožer podrazumijeva se da je i broj školaraca koji su preboljeli covid veći nego što je registrirano.

Krizni stožer nije objasnio ni treba li dijete koje je prebolovalo Covid sada slati u samoizolaciju. Dr. Bevanda objašnjava da djetetu koje je prebolovalo Covid-19 u najvećem broju slučajeva pri ponovnom susretu s na SARS CoV-2 pozitivnom osobom, nije potrebno ponovno propisivati mjeru izolacije, međutim, ističe takve situacije je potrebno uvijek posavjetovati se s epidemiologom.

S obzirom da se u školama, barem prema ovim podatcima, povećava broj djece koja su preboljela Covid nameće se pitanje jesu li zbilja potrebne ovakve mjere u školi. Hoće li Krizni stožer uzeti i ove podatak u razmatranje prije nego što donese još koju odluku?

Dok se stožer smiluje i odgovori, u samoizolaciju bi, unatoč maskama, mogao još koji razred, pa i dijete koje je uredno preboljelo Covid.

Kopirati
Drag cursor here to close