Rang lista

Nijedno sveučilište iz BiH nije među 1.000 najboljih u svijetu

Najbolja visokoškolska ustanova u regiji Balkana je Sveučilišta u Ljubljani koji se nalazi između 651. i 700. pozicije ove prestižne liste.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 06. 2018. u 18:50 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među 1.000 najboljih sveučilišta u svijetu iz zemalja Balkana našla su se sveučilišta  u Ljubljani, Mariboru, Zagrebu i Beogradu, javlja agencija Anadolija.

Prema rang-listi najboljih sveučilišta u svijetu za 2019. godinu, britanskog Instituta Quacquarelli Symonds (QS), najbolja visokoškolska ustanova u regiji Balkana je Sveučilišta u Ljubljani koji se nalazi između 651. i 700. pozicije ove prestižne liste.

Prema istom izvoru, Sveučilište u Mariboru, Sveučilište u Beogradu i Sveučilište u Zagrebu nalaze se u grupi između 801. i 1000. pozicije.

Na rang-listi za narednu godinu ne nalazi se nijedno od sveučilišta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Prema rang-listi Instituta Quacquarelli Symonds (QS), najbolji sveučilište u svijetu je Massachusetts Institut za tehnologiju (MIT), a iza njega slijede Stanford, Harvard, California Institute of Technology (Caltech), Oxford, Cambridge, Švicarski federalni institut za tehnologiju (ETH Cirih), Imperial College London, Sveučilište u Chicagu i UCL (University College London).

Prema tome, među deset najbolje rangiranih sveučilišta u svijetu, pet je američkih, četiri britanska i jedan sveučilište iz Švicarske.

Osim ove tri zemlje, među 50 najboljih svoje visokoškolske ustanove imaju i Kanada, Singapur, Francuska, Australija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja i Kina.

Na listi i sveučilište iz Bangladeša, Latvije, Venecuele...

Na listi 1.000 najboljih sveučilišta u svijetu, između ostalih, nalaze se i visokoškolske ustanove iz Turske, Bangladeša, Venecuele, Litve, Iraka, Šri Lanke, Kenije, Filipina, Pakistana, Rumunije, Vijetnama, Kuvajta, Saudijske Arabije, Irana i Bugarske.

Kopirati
Drag cursor here to close