Želje učenika i potrebe tržišta

Prva generacija stolara iz Ljubuškog - iz škole na radno mjesto

Zanimanja stolara i kuhara u trogodišnjem su trajanju školovanja, a ostala su četverogodišnja. Ukupno su u školi u 2021./2022. školskoj godini 542 učenika.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 09. 2021. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića Ljubuški u novu je školsku godinu ušla sa 149 novih učenika, koliko ih je upisano u prve razrede. Upisano je sedam odjela prvih razreda za sedam zanimanja: 23 ekonomska tehničara, 21 ekonomist, 32 tehničara za mehatroniku (razvrstani u dva odjela), 17 agroturističkih tehničara, 34 medicinske sestre / medicinska tehničara, 10 stolara i 12 kuhara, piše Večernji list BiH.

Zanimanja stolara i kuhara u trogodišnjem su trajanju školovanja, a ostala su četverogodišnja. Ukupno su u školi u 2021./2022. školskoj godini 542 učenika. O njima se brine 77 zaposlenih djelatnika, od kojih su 54 izravno u nastavi, među kojima je 49 profesora i pet vanjskih suradnika.

U skupini nenastavnoga osoblja petero je djelatnika koji su tijesno vezani i odgovorni za optimalno i uspješno funkcioniranje škole i nastavnoga procesa: ravnatelj, pedagog, psiholog i dva voditelja smjene.

Kuhari u RH rade u sezoni

''Ravnamo se prema zanimanju učenika i potrebama tržišta. Prošle smo godine ukinuli smjerove automehaničara i vodoinstalatera jer više nije bilo zainteresiranih učenika za ta zanimanja, a prije tri godine uveli smo smjer stolara. Ove godine izašla je prva generacija stolara, njih osam, i pet ih je odmah dobilo posao, iz škole na radno mjesto'', četiri u Vrgorcu i jedan u Ljubuškom.

Već dulje od 10 godina u školi se izučava zanimanje za kuhara i čim završe, idu i rade u Hrvatskoj, u turističkoj sezoni. Upućujem poruku roditeljima da su zanati jako važni i poželjni, o tome ih trebamo više upoznavati i educirati, a škola treba uvoditi ona zanimanja koja su tražena na tržištu rada. U dogovoru s našim gospodarstvenicima i našim županijskim Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta razmišljamo što bismo to u budućnosti novo uveli.

Moguće je da to budu računalni tehničar i programer, vidljivo je da to zanima učenike. Od prošle godine uključeni smo u projekt “Digitalizacija obrazovnog sustava ZHŽ - e-Škola”.

e-škola

Sad uoči početka nastave dobili smo računalnu opremu, profesori su dobili prijenosna računala, a prije su prošli obuku za vođenje e-dnevnika i e-matice - kaže za Vecernji.ba Mila Primorac, ravnateljica SSŠ Ruđera Boškovića Ljubuški. Stolarima i kuharima opće predmete predaju profesori, a stručne i praktične profesori ugostiteljske skupine predmeta, majstori stolari, iskusni kuhari.

Učenici, budući stolari obavljaju praksu u Stolariji Brekalo u Ljubuškom i Drvnom klasteru Hercegovina u Mostaru, a kuhari u hotelima Bigeste i Hum te privatnim ugostiteljskim objektima u Ljubuškom. Praksa i u SKB-u Mostar Učenici Medicinske škole obavljaju praksu u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru i Domu zdravlja u Ljubuškom. Predaju im tri doktora medicine, medicinska sestra i tehničar iz Doma zdravlja Ljubuški. U stolarskoj učionici - radionici ekipa Večernjaka zatekla je učenike drugog razreda stolara i njihova majstora voditelja.

''Kad je riječ o praktičnoj nastavi, u prvom razredu učenici se upoznaju s alatima i materijalima, u drugom je razrada, a u trećem cjelovita priprema za ulazak u tvrtku, proizvodnju, u majstorstvo, pa i raditi nešto samostalno. Kad završe školovanje, osposobljeni su otprilike 50% za praktični majstorski posao, a daljnje napredovanje odvija se tijekom godina rada'', objašnjava Večernjakovim novinarima voditelj praktične nastave Ivan Brekalo, građevinski inženjer, sa stolarskom prekvalifikacijom, kako bi mogao voditi praktičnu nastavu.

Ivan je, s braćom Mariom i Goranom, suvlasnik tvrtke Stolarija Brekalo u Ljubuškom koju je osnovao i razvio njihov otac. Kad se zbroje prvi, drugi i treći razred, u školi je trenutačno 28 budućih stolara i 56 budućih kuhara. Prema trenutačnim prilikama na tržištu rada, prije svega u RH, ne bi se trebali brinuti za posao.

Kopirati
Drag cursor here to close