Diaspora Invest

Priča Ammara Liđana: Vratio se iz Njemačke, ljetnu praksu obavlja u Stolariji Kendić

Ammar Liđan, rodom je iz Bihaća. Tijekom studija boravio je na Univerzitetu u Mariboru u Sloveniji i na Univerzitetu u Grazu.
Gospodarstvo / Posao | 26. 08. 2021. u 23:00 Piše: USAID Diaspora Invest Activity

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ammar Liđan

USAID projekt "Diaspora Invest" ovog ljeta uspješno realizira program mobilnosti za mlade iz bh. dijaspore - ljude koji pripadaju drugoj generaciji iseljenika, ali i za mlade ljude koji su posljednjih nekoliko godina proveli na studiju ili radu vani. Cilj programa je ohrabriti njihov dolazak u BiH te im pružiti priliku da pronađu nove poslovne perspektive u BiH.

Jedna takva priča je i priča Ammara Liđana, rodom iz Bihaća, koji je završio poslovnu ekonomiju. Tijekom studija je boravio na Univerzitetu u Mariboru u Sloveniji i na Univerzitetu u Grazu.

"Još tijekom dodiplomskog studija vidio sam što znači studirati u inozemstvu i živjeti u inozemstvu, pa sam 2019. godine donio odluku da napustim BiH i otišao sam u Njemačku, u grad Paderborn. Epidemija je promijenila okolnosti, te sam počeo istraživati opcije koje imam. Pojavila se prilika pri USAID-ovom projektu "Diaspora Invest" da pronađem priliku u BiH. Istovremeno, upisao sam master studije online putem. Nakon što sam prošli semestra proveo u Mariboru, već naredni idem na Eskisehir Osmangazi Univerzitet u Turskoj. Dakle, stalna mobilnost vam nekako postane dijelom života, a ova prilika da se vratim u BiH i iskusim rad ovdje je nešto što će sigurno usmjeriti i moje razmišljanje o budućnosti. Dugoročno još nisam donio odluku o potpunom povratku u BiH, ali nikad se ne zna. Smatram da je život u BiH moguć, ali do ostvarenja cilja se lakše i brže dođe u inostranstvu", dodaje Liđan.

Liđan upućuje da mladi iz BiH imaju prilike za mobilnost i razmjenu prema vani.

"Iz moje perspektive studija u BiH, Sloveniji i Austriji, smatram da postoje različite mogućnosti u sve tri države. BiH je dio Erasmus+ mobilnosti, i Univerziteti nude opcije studija u državama skoro cijele Europe, u potpunosti financirano od strane Europske Komisije. Pored Erasmus+ programa, postoje još i Erasmus for Young Entrepreneurs (Erasmus za mlade poduzetnike), CEEPUS program, kao i Mevlana program za studij u Turskoj. Ono što sam ja primijetio da je naprednije u Njemačkoj, Sloveniji i Austriji jeste da imate više mogućnosti za praksu ili rad tijekom studija, kao i više privilegija/subvencija", napominje Liđan.

No, pored svih tih programa, kao posebno iskustvo ipak ističe DiaWorks Summer Internship.

"Zahvaljujući USAID-ovom imam čast i mogućnost da provedem mjesec dana u BiH i obavim praksu koju nikad nisam imao mogućnost obaviti dok sam bio u BiH. Kompanija u kojoj obavljam praksu je Kendić Stolarija iz Velike Kladuše na poziciji administrativnog službenika. Ovakav vid prakse i programa bi trebao biti integralni dio srednjoškolskog i visokoobrazovnog kurikuluma u obrazovnim institucijama u BiH, i nadam se da će jednog dana i postati obavezan, gdje će svako imati priliku da prođe kroz ono što bi trebao biti sastavni dio učenja, a to je praksa. Ovim putem bih htio poručiti mladim ljudima u BiH da iskoriste svaku mogućnost koja im se nudi, studij, mobilnost, učenje stranog jezika, umrežavanje, rad na sebi, te da ne očekuju ni od koga ništa. Ako nema opcija u BiH, ne plašite se mobilnosti i ne mislite da je svako kretanje 'trajno' i konačno. Napravite plan/cilj gdje se vidite za godinu, dvije, pet godina i radite sve da ostvarite taj cilj", zaključuje Liđan.

Kopirati
Drag cursor here to close