Ukratko

Prosvjetari ŽZH otkrili zašto neće odustati od štrajka

Oni ističu kako se vladajući nadaju kako će se zbog odugovlačenja umoriti, razići, odustati te vratiti u učionice.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 11. 2021. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošla su 63 dana otkako smo Vladi ŽZH i resornom ministarstvu uputili najavu o pokretanju procedure za generalni štrajk, 25 dana otkako je Skupština Sindikata nadležnim institucijama proslijedila Odluku o datumu početka generalnoga štrajka, sedam dana kako je počeo generalni štrajk u srednjim školama ŽZH, podsjetili su iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije.

Naime kako stoji u njihovom priopćenju, "iako se kroz medije protežu nekakve čudne izjave resorne ministrice, kao i protuzakonite, zakašnjele reakcije Vlade ŽZH, službenog kontakta s predstavnicima Sindikata nije bilo! Istovremeno su učenici i roditelji ostali zakinuti za pravovremenu informaciju jer im ministrica, koliko nam je poznato, ni preko ravnatelja nije imala što poručiti".

Nema povratka u učionice

Oni ističu kako se vladajući nadaju kako će se zbog odugovlačenja umoriti, razići, odustati te vratiti u učionice.

"Nećemo odustati jer u ovaj štrajk nismo krenuli preko noći, dugo ga najavljujemo i odgađamo. Nećemo odustati jer ovaj štrajk nije rezultat hira nego puke potrebe. Nećemo odustati jer nam je dosta omalovažavanja. Nećemo odustati jer u školama rade živi ljudi, a ne brojevi koje promatrate samo kao nepotreban trošak. Nećemo odustati iako ministrica izjavljuje neistine o tome da su predstavnici Vlade i ona osobno u stalnom kontaktu sa Sindikatima. Nećemo odustati jer nas godinama obmanjujete i držite u zabludi. Nećemo odustati jer smo potplaćeni!", stoji u priopćenju.

Iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije navode kako je sektor obrazovanja u ovoj županiji najlošije plaćen od svih županija koje rade po hrvatskom planu i programu.

Oni su usporedili približne brojke osnovnih plaća u srednjim školama u drugim županijama. Navode kako je osnovna plaća u HNŽ-u 1.226 KM, SBK 1.131, Posavskoj županiji 1.094, Hercegbosanskoj 1.010 u usporedbi s ŽZH gdje je osnovna plaća 990 KM.

Izričita poruka

"Nemojte se izvlačiti na vraćanje duga prema djelatnicima jer kada ste preuzeli vlast, taj dug iznosio je 23 milijuna, a do 2020. uspjeli ste spustiti ga čak na 22 milijuna, za cijeli jedan milijun. Jednako je zanimljivo iščitavati i neke druge stavke, na što se sve i kako troši proračunski novac…", navode u priopćenju.

Iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije ponovili su kako im je prošle godine 'oteto' 10% od dvije plaće što je predstavljeno "kao čin solidarnosti".

"Zašto ste to uradili ako ste dobili pomoć s federalne razine vlasti od gotovo 8 milijuna? Možda zato što se proračun punio užasavajuće loše, kako ste nam predstavljali? Međutim, ni to nije istina: lanjski proračun manji je za otprilike 1,2% u odnosu na planirani, što je zanemarivo. Zašto odugovlačite s isplatama tužbi??? Zašto moramo više od pet godina čekati na novac koji nam je bezočno oduzet? Koliko je ŽZH nanovo zadužena 2019. i 2020.? Gdje je naš novac za doprinose, gdje je naš novac po tužbama, gdje je naš novac od otetih 10%, gdje je naš novac po obećanim povećanjima plaće? Eto zašto nećemo odustati!", zaključili su iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije.

Kopirati
Drag cursor here to close