SUM

Prodekani o nastavi na daljinu i programima Filozofskog fakulteta za Radio Split

Prodekani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Mate Buntić i prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Ružica Zeljko-Zubac gostovali su na HRT Radio Splitu
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 04. 2020. u 22:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prodekani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Mate Buntić i prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Ružica Zeljko-Zubac gostovali su na HRT Radio Splitu u povodu održavanja nastave na daljinu, kao i o programima koji se nude na Fakultetu.

Već u prvome tjednu, svi kolegiji iz ljetnoga semestra otvoreni su u sustavu za e-učenje SUMARUM kao e-kolegiji na Filozofskom fakultetu.

U izvođenju nastave na daljinu sudjeluje 210 nastavnika, a do sada je na e-kolegije upisano 2000 studenata.

Foto: PR / Prodekanica Ružica Zeljko-Zubac

''Stižu nam dobri rezultati, a studenti su jako ozbiljno shvatili ovu nastavu i trude se. Svjesni su, da u dogledno vrijeme nećemo imati nastavu 'face to face' tako da se dosta trude preko online platforme SUMARUM koja jako dobro funkcionira, nadam se da ćemo uspješno privesti akademsku godinu kraju na zadovoljstvo studenata i nas“, kazala je prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Ružica Zeljko-Zubac.

Na preddiplomskom i diplomskom nastavnom ciklusu Filozofskog fakulteta ima 17 studija. Uzimajući u obzir sve dvopredmetne kombinacije i jednopredmetne studije, na preddiplomskoj se razini izvodi 77 različitih studijskih skupina.

Od ove akademske godine pokrenut je zajednički diplomski Studij politologije u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta “Matej Bel” iz Banske Bistrice i Filozofskog fakulteta SUM-a. Po završetku će studenti dobit diplomu magistra politologije oba fakulteta.

Foto: PR / Prof. dr. sc. Mate Buntić

''Imamo i treći ciklus studija, a to je Interdisciplinarni doktorski studij koji se izvodi za stjecanje akademskoga stupnja doktora znanosti. Imamo i jedan program nastavničkih kompetencija za svršene studente koji namjeravaju raditi u odgojno obrazovnom procesu, a nisu imali pedagoško-didaktičku grupu predmeta. Izvode se i programi cjeloživotnog obrazovanja 'Upravljanje i vođenje odgojno-obrazovne ustanove' namijenjenoga ravnateljima i onima koji to žele postati i 'Stručno usavršavanje u području arhiva, knjižnica i muzeja' za djelatnike bez osnovnoga stručnog (knjižničnog, arhivističkog i muzeološkog) obrazovanja“, objasnio je prodekan Buntić.

Osim vlastitog kadra na studijima Fakulteta angažirani su profesori sa sveučilišta iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kao i profesori koji dolaze s europskih sveučilišta.

''Međusobna suradnja, razmjena nastavnog osoblja i studenata je i budućnost visokoškolskih ustanova“, kazao je Buntić te poručio kako se život ne temeljiti samo na znaju.

''Većina života je utemeljena na opravdanom vjerovanju, treba nam malo više nade, optimizma, širenja pozitivnih vijesti – treba vjerovati u budućnost i raditi za nju''.

Kopirati
Drag cursor here to close