Platforma za mir

PRO-Budućnost i UNMO - obrazovanje o miru

PRO-Budućnost i UNMO učvrstili suradnju kroz Platformu za mir
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 04. 2019. u 19:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru (UNMO) i projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) PRO-Budućnost formalizirali su dosadašnju suradnju i potpisali Memorandum o razumijevanju, 26. 4. 2019. godine u Mostaru.

Memorandum su potpisali rektor UNMO, prof. dr Zlomušica i Debbie Shomberg, predstavnica humanitarne agencije Catholic Relief Services (CRS) za Bosnu i Hercegovinu, organizacije koja, zajedno s partnerima, provodi projekt PRO-Budućnost u preko 70 lokalnih zajednica u našoj zemlji. Rektor Zlomušica je u ime univerziteta potpisao i Platformu za mir, koja osigurava temelj za procese izgradnje povjerenja i mira u našoj zemlji.

Tom prilikom, prof. dr Zlomušica je naglasio kako je "zadovoljstvo nastaviti uspješnu suradnju s USAID-ovim projektom PRO-Budućnost i na ovaj način", te je izrazio zadovoljstvo što će, u narednom periodu, biti definiran i konkretan set mjera koje će, kroz akcioni plan provedbe Platforme za mir, biti implementirane kroz programe i procese UNMO.

Suradnja će se, u prvoj fazi, odvijati preko Nastavničkog fakulteta i Pravnog fakulteta, koji će biti prve točke spajanja UNMO i projekta PRO-Budućnost. Navedeni fakulteti svakako nastoje uvesti obrazovanje o miru kroz svoje programe, a projekt PRO-Budućnost će im asistirati pri unapređivanju tih praksi, razumijevajući potrebu i nužnost uvođenja mirovnog obrazovanja u planove i programe javnih obrazovnih ustanova u našoj zemlji.

Dekani navedenih fakulteta, prof. dr Alena Huseinbegović i prof. dr Asim Peco, prorektor za nastavu UNMO, Rebeka Kotlo, te direktorica projekta PRO-Budućnost, Majda Behrem-Stojanov, također su nazočili sastanku i izrazili zadovoljstvo zbog konkretiziranja i nastavka suradnje.

Platformu za mir su, do danas, usvojili Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, 12 lokalnih skupština i vijeća, te su je potpisali svi načelnici i gradonačelnici zajednica u kojima djeluje USAID-ov projekt PRO-Budućnost, potom mediji, vladika Grigorije, kardinal Vinko Puljić, muftija mostarski Salem ef. Dedović, udruge žrtava rata iz svih naroda, te devet parlamentarnih političkih stranaka.

USAID-ov projekt izgradnje povjerenja i mira PRO-Budućnost provodi CRS u suradnji s Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC), u preko 70 lokalnih zajednica u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close