Zajednička sjednica

Mostar: Potpisan sporazum o strateškoj suradnji bh. i hrvatskih sveučilišta

Poseban naglasak u Sporazumu stavljen je na međusobnu suradnju u otklanjanju prepreka u pristupu visokom obrazovanju, stvaranju dodatnih prilika za mlade i zaustavljanju pojačanog iseljavanja mladih ljudi
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 12. 2021. u 13:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena/SUM / Potpisan sporazum o strateškoj suradnji bh. i hrvatskih sveučilišta

U Mostaru je u petak održana zajednička sjednica Rektorskog zbora/konferencije Bosne i Hercegovine i Rektorskog zbora Republike Hrvatske na kojoj je potpisana strateška suradnja.

Zajednička sjednica održana je u okviru obilježavanja Dana Sveučilišta u Mostaru, a njom su predsjedavali rektor Univerziteta u Zenici i predsjedatelj Rektorskog zbora/konferencije Bosne i Hercegovine prof. dr. Jusuf Duraković i rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, priopćili su sa Sveučilišta u Mostaru.

Rektorice i rektori su se usuglasili da postoji kvalitetna višegodišnja suradnja između javnih sveučilišta BiH i RH te da ju je moguće još i više unaprijediti te su potpisali Sporazum o razumijevanju i suradnji nakon kojega će uslijediti konkretne mjere kako bi se sporazum proveo.

Poseban naglasak u Sporazumu stavljen je na međusobnu suradnju u otklanjanju prepreka u pristupu visokom obrazovanju, stvaranju dodatnih prilika za mlade i zaustavljanju pojačanog iseljavanja mladih ljudi i provođenje reforme visokoga obrazovanja u cilju ispunjavanja pretpostavki za aktivnim i punopravnim sudjelovanjem u jedinstvenom europskom obrazovnog području.

Mobilnost nastavnika, studenata i nenastavnog osoblja i razmjena publikacija i drugih znanstvenih informacija dio su Sporazuma potpisanog u Mostaru.

Dogovoreno je održavanje zajedničke konferencije na kojima će razmatrati sve ključne izazove visokog obrazovanja, a konferencija će se održati u Zagrebu. Javna sveučilišta unaprijedit će suradnju na realizaciji međunarodnih projekata i boljeg povezivanja kroz europske programe.

Razmatrana je i mogućnost osnivanja zajedničkih studija, razmjene nastavnika te uvjeta održavanja nastave u vrijeme pandemije, kao i pitanje studentskog standarda.

Rektori sveučilišta Bosne i Hercegovine i Hrvatske protive se i osuđuju svaki oblik diskriminacije i mržnje kako u akademskoj zajednici, tako i u društvu, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close