90 dugih godina

Područna škola Gradac proslavila rođendan: Prvo zvono zazvonilo 1933. godine

Školsko zvono se prvi put oglasilo početkom školske 1933./1934. godine, i od tada mnoge su generacije prošle kroz ovu školu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 11. 2023. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Područna škola Gradac proslavila je u ponedjeljak 90 godina svoga rada i postojanja.

Među domaćinima, djelatnicima i učenicima ove škole na čelu s ravnateljicom Antonijom Ćorić, bili su i načelnik općine Posušje Ante Begić, ministrica obrazovanja,znanosti, kulture i športa ŽZH Daniela Perić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH Zvonimir Širić, uvaženi ravnatelji posuških škola, predstavnik pukovnije "Ante Bruno Bušić", kao i župnik župe Posuški Gradac fra Petar Drmić.

Foto: PR / Područna škola Gradac proslavila rođendan

Oblikovala brojne generacije

U prigodnom programu nazočni su imali priliku pogledati kratki video u kojem je prikazana povijest škole kroz sve ove godine rada. U nastavku programa obratili su se načelnik Begić i ministrica Perić, a nazočne su pjesmom, igrokazom, recitacijama i plesom razveselili učenici ove škole.

Načelnik Begić ovom je prilikom istaknuo kako je Područna škola Gradac kroz svojih 90 godina postojanja imala čast i odgovornost oblikovati brojne generacije učenika te kako je ova svečanost od posebnog značaja za zajednicu jer ističe njeno bogato naslijeđe i trajnu predanost obrazovanju.

Foto: PR / Područna škola Gradac proslavila rođendan

"Vjerujem kako je za sve nas Gračane, za sve bivše učenike, nastavnike, ravnatelje, današnji susret pun emocija. Da se svima nama danas evociraju neke uspomene iz vremena kada smo, na različite načine, bili dionici ove područne škole! Nemjerljiv je njen doprinos lokalnoj zajednici i društvu u cjelini. Naravno, uz predanost i trud svih zaposlenih, sadašnjih i bivših radnika, koji su doprinijeli uspješnom radu ove obrazovne ustanove. Ovo mjesto je također od povijesnog značaja i za Pukovniju 'Ante Bruno Buši', čiji su pripadnici upravo na ovom mjestu položili svečanu Prisegu na dan sv. Ante, 13. lipnja 1992. godine", kazao je načelnik Begić.

Primjer drugima

"Naglašavam kako je Općina Posušje posljednjih godina zajedno s menadžmentom škole i mjesnom zajednicom uložila brojne napore i inicijative za stvaranje boljih uvjeta za rad i obrazovanje u ovoj obrazovnoj ustanovi, i nastavit ćemo dalje", zaključio je načelnik Begić čestitavši na koncu ovu obljetnicu koja je, kako je rekao, proslavljena na lijep, pristojan i skroman način, upravo onakav kakvi su bili njezini djelatnici i učenici kroz ovih devedeset godina.

Ministrica Perić istaknula je kako ova škola treba biti primjer i drugima u županiji.

"Znamo da su naša sela živa dok god imamo učenike u školama i nadam se da ćemo zajedno sve snage usmjeriti u obnavljanje svih škola, a Ministarstvo će dati sve što je u našoj mogućnosti da obrazovni sustav bude bolji i da naša djeca ali i učitelji imaju adekvatne uvjete", kazala je ministrica Perić.

Foto: PR / Područna škola Gradac proslavila rođendan

Na koncu se obratila i ravnateljica Antonija Ćorić, koja je uz prigodan govor, ovom prilikom uručila zahvalnicu učiteljici Zdravki Zovko povodom 30 godina njezinog rada i djelovanja u školi na Gracu.

Radovi na područnoj školi Gradac započeli su davne 1929. godine, a 1932. godine je dovršena gradnja školske zgrade. Školsko zvono se prvi put oglasilo početkom školske 1933./1934. godine, i od tada mnoge su generacije prošle kroz ovu školu.

Kako je i spomenuto, na tom mjestu jedna od značajnijih događaja bila je i Prisega Pukovnije Ante Brune Bušića. Nakon završetka rata sve do 1999. godine školske prostorije su služile za potrebe vojske.

Kopirati
Drag cursor here to close