Društvo hrvatskih književnika HB ž

Podrška ideji o preimenovanju Treće osnovne škole

Društvo hrvatskih književnika HB podupire ideju o preimenovanju Treće osnovne škole
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 05. 2023. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHK HB) uputio je potporu inicijativi Darke Juke da se Treća osnovna škola Mostar preimenuje u OŠ akademika Ivana Zovke, kao i da područni odjel te mostarske škole u naselju Polog dobije ime po pokojnoj novinarskoj legendi Ivanu Ćubeli.

Čuvanje spomena

''Riječ je o hvale vrijednoj, itekako opravdanoj, dobrodošloj i precizno argumentiranoj inicijativi koju ste na razmatranje dostavili Gradskom vijeću i Gradskom poglavarstvu Mostara, a i našem Društvu na znanje. DHK HB i samo zastupa stajalište imenovanja naših osnovnih i srednjih škola po zaslužnima, posebno s polja književnosti, s naglaskom na one koji su potekli s našega podneblja i svojim djelovanjem i ostavštinom obogatili i zadužili ovu sredinu'', priopćeno je iz DHK HB.

 

Dodaje se kako se imenovanjem škola po velikanima s ovih prostora čuva spomen na njih i na njihovu ostavštinu, a ostavština akademika Zovke nemala je za ukupnu etnografiju, poglavito za izučavanje hrvatske pučke tradicije i usmene književnosti koju je pokojni etnograf za kratkoga života neumorno prikupljao.

Zastarjelo i činovničko ime Treće OŠ

''Ovim dajemo javnu potporu Jukinu prijedlogu i upućujemo preporuku gradskim vijećnicima i prvom čovjeku Grada da, s obzirom na ukupnu argumentaciju i činjeničnu opravdanost potrebe za preimenovanje postojećeg, zastarjelog i pomalo činovničkog imena Treće osnovne škole, pozitivno odgovore na zaprimljenu inicijativu. Juka je zaista ponudio kvalitetan i opravdan prijedlog koji, uzimajući u obzir i posebnosti sredine u kojoj živimo, nema nikakve konotacije zbog kojih bi bilo tko mogao biti povrijeđenom samom inicijativom'', poručili su iz DHK HB.

Podsjetimo, ravnatelj Treće osnovne škole Mostar Stipe Vrljić i predsjednica Školskog odbora Ivana Tomović očitovali su se o inicijativi Darke Juke za preimenovanje te škole u Osnovnu školu akademika Ivana Zovke te školskog područnog odjela u Pologu u Područni odjel Ivana Ćubele.

"Važno je napomenuti da ovo nije prva inicijativa za promjenom naziva škole i uvjereni smo da će ih biti još. Grad Mostar je bogat velikim ljudima i kada dođe vrijeme za promjenu naziva škole imat ćemo zasigurno veliki izbor. Međutim, ova škola je kroz svoju povijest često mijenjala nazive, ali je pod ovim nazivom stekla određenu reputaciju i prepoznatljivost medu građanima Mostara te promjena naziva nije samo proceduralni problem već iziskuje opsežnu javnu raspravu", naveli su u zajedničkom priopćenju za javnost Vrljić i Tomović. 

Kopirati
Drag cursor here to close