Izvještaj

OSCE o školama u BiH: Javni prostori koji se ne smiju koristiti u političke svrhe

''Nazive škola, simbole i manifestacije ne bi trebalo koristiti za stvaranje podjela ili kao priliku za isključivanje nekih učenika ili učenica. Kvalitetno obrazovanje zahtijeva inkluzivnu atmosferu kojom se poštuju prava i porijeklo sve djece''
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 12. 2021. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavila je izvještaj koji procjenjuje stupanj nazadovanja i naglašava neophodnost suočavanja s praksama isključivanja u vezi s nazivima škola, simbolima i manifestacijama zasnovano na praćenju događanja u više od 2.000 centralnih i područnih škola širom BiH, koje Misija redovno provodi.

Kako navodi šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, škole u BiH su javni prostori u kojima se sva djeca moraju osjećati prijatno i dobrodošlo i nikad se ne smiju koristiti u političke svrhe.

''Isto tako nazive škola, simbole i manifestacije ne bi trebalo koristiti za stvaranje podjela ili kao priliku za isključivanje nekih učenika ili učenica. Kvalitetno obrazovanje zahtijeva inkluzivnu atmosferu kojom se poštuju prava i porijeklo sve djece'' - istaknula je.

Izvještaj nazvan 'Školski nazivi, simboli i manifestacije u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini: presjek stanja i preporuke' sadrži i skup preporuka različitim nivoima vlasti, ključnim donositeljima odluka i upravama škola za odlučne akcije pomoću kojih bi se osiguralo da školsko okruženje bude prikladno i gostoljubivo za sve učenike.

''U skladu s mandatom, Misija će nastaviti pružati podršku obrazovnim vlastima u BiH u razvoju inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja, kao i u promoviranju nediskriminacije, poštivanja različitosti, međusobnog razumijevanja i suradnje'' - priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close