Lažna donacija?

Online nastava: Ministarstvo prosvjete HNŽ-a platilo donirani softver

Obrazovanje u HNŽ-u korakom naprijed, ide korak nazad...
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 12. 2020. u 10:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrazovanja znanosti kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, platio je donirani softver više od 50 tisuća maraka.

Tvrtka Breakpoint d.o.o. Mostar osigurala je ranije platformu za učenje na daljinu škola u HNŽ-u koje rade po bosanskom planu i programu. Iz ove tvrtke za Bljesak.info su u rujnu rekli kako su ovaj softver donirali ministarstvu u 'periodu korone' te su im pomogli da uspostave platforme, te da 'škole ubace' podatke. Škole su kako su rekli iz te firme, nastavile s korištenjem platforme u novoj školskoj godini.  A hoće li i dalje nastaviti raditi na digitalizaciji osnovnog obrazovanja, iz BreakPointa nam tada nisu znali reći, jer do rujna nisu imali nekih konkretnih dogovora.

Foto: Bljesak.info / Odluka o izboru ponuđača


Inače, Breakpoint je izabran za razvoj prve faze softvera te je, osam dana od raspisivanja nabave, odabran kao najpovoljniji ponuđač. Ministar Rašid Hadžović odluku o izboru ponuđača donio je 3. studenog.

Uz tvrtku Breakpoint, ponudu je dostavila i tvrtka Orbicode d.o.o. Sarajevo. Ministarstvo je ponudu tvrtke Orbicode odbilo jer, kako su naveli u obrazloženju, tvrtka nije dala rok izvršenja nadogradnje softvera od 10 dana od potpisivanja ugovora.

Foto: Bljesak.info / Obrazloženje o izboru ponuđača



Podsjetimo i sam ministar Hadžović je, nakon što se u travnju zahvalio tvrtki, ponovio kako je platforma donirana.

''Imamo dvije odobrene platforme, koje su donirane i u tom pravcu ćemo dalje raditi. Počela je i edukacija zaposlenika tako da će do početka nastave svi zaposlenici proći edukaciju. Što se tehničkih sredstava tiče, moramo da vidimo kako će se odvijati - hoće li nastava biti u školama ili online i tako ćemo djelovati'', rekao je za Bljesak.info Hadžović u kolovozu uoči razdoblja neizvjesnosti o načinu odvijanja nastave nove školske godine.

Breakpoint inače je i ranije surađivao s obrazovnim institucijama u HNŽ-u, budući da su za 50.000 KM izradili informacijski sustav Univerziteta "Džemal Bijedić".

Digitalizacija nastave 'zapela' je i na programu koji se izvodi po hrvatskom planu i programu jer je platforma ''Školarac'' koju je izradio Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru prestala s radom u studenom.

''Djeca i svi nastavnici nemaju pristup Školarcu od 1.11.2020. jer nije napravljena E-matica. E-matica nije napravljena jer su roditelji protiv dijeljena podataka djece (JMBG) i jer ministarstvo nije potpisalo sporazum sa Sveučilištem.

Kako Sveučilište inzistira na E-matici, zabranjen je pristup Školarcu dok se ne napravi E-matica'', nalazi se u poruci koju su roditelji tada dobili od škola.

Razlog svih problema, zapravo je taj što Ministarstvo nije potpisalo ugovor sa Sveučilištem u Mostaru.

Digitalizacija nastave, sama po sebi ne bi trebala biti sporna, jer napredak je uvijek za pohvalu, ali ne i pod svaku cijenu. Svi imaju želju ići korak naprijed, no govorimo o digitalizaciji sustava i škola, koje još uvijek nemaju ni dvorane za izviđenje tjelesnog odgoja...

Kopirati
Drag cursor here to close