Ministarstvo bez odobrenja

Odbijene uniforme u mostarskim školama

Određen broj roditelja smatra kako neki učenici neće moći kupiti spomenute odore, dok drugi smatraju kako bi odore trebale potpuno drugačije izgledati.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 01. 2018. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana pokrenuta je inicijativa za uvođenje odora u osnovne škola na području HNŽ. S inicijativom su prvi upoznati roditelji djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu u Mostaru. Naime, prije nekoliko dana svi roditelji su dobili anketne listiće kako bi se izjasnili jesu li “za” ili “protiv” te inicijative, objavio je Večernji list BiH.

U isto vrijeme u predvorju Prve osnovne škole izloženi su primjerci odora. Riječ je o sportskoj odjeći koja je, kako tvrdi Večernjak, ''primjerena toj dobi djece''. Večernjak navodi kako su, mišljenja među roditeljima ove škole podijeljena, a o inicijativi se pokrenula rasprava i na društvenim mrežama.

Foto: www.vecernji.ba / U predvorju Prve osnovne škole izloženi su primjerci odora

Na stranici “Mostarske mame” na Facebooku status o toj temi prikupio je više stotina komentara. Mišljenja su i tamo podijeljena. Dok određen broj roditelja smatra kako je riječ o pozitivnoj inicijativi jer bi se na taj način uklonile razlike među, nekima je sporna cijena i izgled odore.

Naime, određen broj roditelja smatra kako neki učenici neće moći kupiti spomenute odore, dok drugi smatraju kako bi odore trebale potpuno drugačije izgledati. Ima i onih koji smatraju kako se uvođenjem odora narušavaju prava djece te su apsolutno protiv njihova uvođenja.

 


Kako doznaje portal Bljesak.info, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije odbilo ovu ideju jer ne postoji odobrenje niti su ponuđači imali suglasnost ministarstva da posjete školu i nude nešto.

Ministar Rešid Hadžović rekao nam je kako je Ministarstvo informiralo školu da nitko bez odobrenja ne može nuditi niti prodavati nešto školama.

''Ja nisam protiv toga, ali sam prije više od godinu dana poslao obavijest školama da svatko tko nešto prodaje, nudi i promovira u školi mora imati suglasnost ministarstva'', rekao je ministar.

Na pitanje tko u ovom slučaju nudi uniforme, rekao je kako ne zna.

''Mi smo dobili tu informaciju i samo smo se očitovali da se ne može raditi ništa bez suglasnosti ministarstva. Papire koje smo mi dobili, nema nitko potpisan'', rekao je i dodao kako bi bio sretan da se ta odredba može uvesti sustavno u škole.

''Ja bih volio kad bi se moglo raditi na tome da uvedemo uniforme u škole, ali ne da netko dođe pa ponudi da vam dijete bude uniformirano bez ikakvih osnova i bez ičega'', rekao je ministar Hadžović za Bljesak.info.  

Pokušali smo doći do informacija i u Prvoj osnovnoj školi, ali smo ostali bez izjave.

Kopirati
Drag cursor here to close