Dan učitelja

Obrazovanje u krizi - Ni u ratu učiteljima nije bilo teže

Kaže se da majku i oca ne možeš da biraš i da su to najvažnije figure u životu svakog čovjeka. Malo je tako snažnih uzora kao što su roditelji. Učitelji su jedna od njih.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 10. 2020. u 14:00 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas, kada bi trebali slaviti veličinu učiteljskog zanimanja, učitelji i učiteljice su Dan učitelja dočekali u teškom stanju. Uz sve poteškoće s kojima se prosvjetari susreću, pandemija koronavirusa nije im nimalo olakšala, već je obrazovanje pretvorila u trčanje iz učionice u učionicu, stavljanje ''materijala na platforme'', a odgojni dio ovog posla u ovom korona vremenu, prerasta u opominjanje na održavanje razmaka i stavljanje maski.

''Čestitam učiteljima Dan učitelja i želim im da ubuduće ne budemo u ovakvoj situaciji, da svoj najveći praznik proslavljamo kao ove godine'', rekao je za Bljesak.info Omer Tipura iz Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ, koja nastavu vodi po bosanskom planu i programu.

Slavko Lauš predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a po hrvatskom planu i programu svim učiteljima, ma gdje god bili, čestitao je Dan učitelja, govoreći kako učiteljima, nikada nije bilo teže.

Preopterećenost

''Dugo dugo, pa ni u ratnom periodu učiteljima nije bilo teže, odnosno obrazovanje nije bilo u većoj krizi. Općenito to mislim, učitelji obavljaju svoj posao, ali su nezadovoljni i svjesni su da djeca ne mogu  usvojiti onolika znanja koliko je to potrebno jer, nastava i način na koji se odvija sigurno ima manjkavosti, a učitelji su preopterećeni'', kazao je Lauš za Bljesak.info.

Preopterećenost potkrepljuje  činjenicom da imamo jako puno učitelja engleskog jezika i vjeronauka koji rade trodupli posao, kao i svi oni koji imaju preko 18 učenika rade u dvije skupine, a onda kada dođu kući sjednu za laptop i rade online nastavu.

''To čini mi se nitko nije prepoznao od onih koji vode obrazovanje, da treba promijeniti taj materijalni položaj učitelja jer su preopterećeni, ja se nadam da će od danas sindikat krenuti u aktivnosti da ukaže na tu problematiku, da se to osjeti na plaći. Sada taj posao koji se radi, koji je prekovremen, otežan i u groznim uvjetima, treba biti adekvatno plaćen'', rekao je Lauš.

Potplaćenost

Za sada, kaže sindikat nije tražio povećanje plaće jer su čekali rješenja koja će dobiti, ali kada su vidjeli da  u se rješenjima ne spominje dupli rad i otežavajući uvjeti, uputili su članove da naprave prigovore na rješenja, a sindikat već sutra upućuje dopis Ministarstvu obrazovanja te će tražiti  hitan sastanak i razgovor na ovu temu.

Tipura kaže, da što se tiče odvijanja nastave u ovom periodu koronavirusa, radnici su se uglavnom snašli, te i on smatra da bi se dupli posao trebao prepoznati i nagraditi.

''Bilo je teških situacija s početka u pogledu opterećenja nastavnika koji su radili u dvije grupe s jednim odjeljenjem. Ali sada s dopuštanjem da bude po 18 učenika u odijeljenu olakšalo se odvijanje nastave'', kazao je Tipura.

Što se tiče rada u izvanrednim okolnostima, dodaje da su Sindikati prije tjedan dana uputili zahtjev za povećanje plaća kategorijama koje rade u dvije grupe s jednim odjeljenjem, ali odgovor od Ministarstva još nisu dobili.

''S ovim povećanjem na 18 učenika u odjelu, neke škole će moći raditi s jednim odjelom odnosno grupom, dok će neke nastaviti u dvije grupe, pa ćemo vršiti pritisak da se ti radnici koji rade s dvije grupe adekvatno nagrade zbog opterećenosti rada'', kazao je Tipura.

Tužba zbog nejednakosti

Tipura je dodao kako je prije početka pandemije koronavirusa Sindikat pokrenuo proces za organiziranje štrajka, gdje je jedan od razloga bilo nezadovoljstvo s plaćama jer nastavnici u osnovnom obrazovanju nisu imali usklađene koeficijente s koeficijentima srednjoškolskih nastavnika.

''Čim prođe ovo krizno razdoblje, borit ćemo se za to. Drago nam je da plaće i ostalo što se tiče financija ide redovno po ustaljenom kalendaru, i nemamo nekih primjedbi te vrste'', kazao je Tipura.

I Lauš je ponovio da sindikati učitelja zahtijevaju jednake koeficijente plaća nastavnika u osnovnim i srednjim školama.

''Sindikat učitelja je podnio tužbu zbog ovoga i očekujemo, jer je žurno, da će i sud prepoznati i da će donijeti odluku u korist sindikata, jer do sada sve što su sindikati pokrenuli i tužili dobili su sporove. Nada se da će pravosuđe prepoznati da je rad u osnovnom obrazovanju i teži, a ne isti i da to mora biti isto plaćeno i od tog neće odustati pod svaku cijenu'', poručio je Lauš.

Što se tiče podrške roditeljima u prosvjedima i zahtjevima na početku ove školske godine, sindikati su složni da prihvaćaju opravdane zahtjeve, ali ne i način putem kojeg roditelji traže bolje obrazovanje za svoju djecu.

Sindikat i roditelji

Tipura je rekao da njegov sindikat podržava samo Vijeće roditelja po školama.

''Ono postoji i poštujem te vrste udruženja roditelja čija su djeca direktno vezana u školama da se aktiviraju, a opravdane zahtjeve bi prihvatio. Iako meni osobno se ne sviđa što se traži da samo pozitivno dijete ide u samoizolaciju, prvenstveno zbog čuvanja zdravlja djece'' kazao je Tipura.

Lauš pak kaže da svi učitelji, a posebice oni uključeni u rad sindikata podržavaju roditelje, u zahtjevima koji su u interesu djece ali i učitelja.

''Ono što roditelji traže i rade, dosta su u pravu i ima smisla. Tu će imati podršku učitelja i učitelja iz sindikata, želimo da sva djeca budu jednakopravna i da svi imaju jednako zastupljenu nastavu, a u ovom slučaju sigurno nemaju. Dosta je manjkavosti i ima puno djece koja ovu nastavu ne mogu tehnički pratiti'', kazao je Lauš, zaključujući da su učitelji razočarani na ovu situaciju.

Ministarstvo zahvalno

Inače, Ministarstvo obrazovanaja HNŽ-a u čestitci učiteljima na današnjem danu, zahvalilo se učiteljima, nastavnicima i profesorima na zalaganju, radu i trudu koje ulažu u odgoj i obrazovanje naše djece i što škole čine mjestima u kojima se djeca osjećaju sigurnim, sretnim i dobrodošlim.

''S obzirom da su znanje i odgoj koje svakodnevno prenosite našoj djeci temelj njihove budućnosti, ali i cjelokupnog društva, Vaša uloga u procesu odrastanja svakog djeteta je nemjerljiva. Novi izazovi i okolnosti u procesu obrazovanja postavljaju i nove zahtjeve, ali zahvaljujući Vašem entuzijazmu, strpljenju i motivaciji uspješno ih prevazilazimo. Iskreno se nadam da ćemo u cilju realizacije kvalitetnog obrazovanja i formiranja kvalitetnih kadrova koji će biti na ponos svih nas i u narednom periodu zajednički djelovati. Uz iskrenu zahvalnost za Vaš doprinos u procesu odgoja i obrazovanja naše djece, kreativnost i ljubav koje im pružate, čestitam Vam  Svjetski dan učitelja i želim mnogo uspjeha u daljem radu'', priopćeno je iz Ministarstva obrazovanja.


Kopirati
Drag cursor here to close