Nije potpisan kolektivni ugovor

HNŽ: Sindikati srednjih škola traže da se svima jednako povećaju plaće

Nema dogovora oko Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u HNŽ-u
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 06. 2023. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je jutros bilo najavljeno, ipak nije došlo do potpisivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović u izjavi za medije je kazao da je na jučerašnjoj sjednici Vlade donesen Prijedlog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za srednje obrazovanje.

''Predstavnici sindikata tražili su dodatno vrijeme da se te stvari usuglase. Nadam se da će se to u narednom razdoblju brzo riješiti i da će se i ovaj 16. Kolektivni ugovor brzo potpisati. Imali smo najbolju namjeru da i ovaj Kolektivni ugovor uspješno privedemo kraju i da novoj Vladi ostavimo fin početak, kojega mi nismo imali. Vidjet ćemo što će se u narednom razdoblju događati'', rekao je ministar.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić Feni je pojasnio kako je ponuda Vlade bila da nastavnom osoblju ide povećanje dva puta po pet posto, spremačicama i domarima 13 posto, a nenastavnom osoblju, odnosno pedagozima, tajnicama i računovođama, od 5 do 7 posto.

''Izvršili smo anketiranje članstva i većina je za to da tražimo svima 10 posto, odnosno da ne pristajemo na to da jedni dobiju pet, a drugi deset posto. Takav je stav članova i mi poštujemo odluku našega članstva'', podvukao je on.

Dodao je da se sve događalo brzo, ali su se, kako kaže, čuli s premijerom i ministrom.

''Rekli smo im svoj stav. Ministar je iznenađen i kaže da oni ostaju pri svome. Vidjet ćemo što će donijeti idući tjedan. Idući koraci ovise od toga kako će se odvijati situacija'', zaključio je Milić.

Podsjetimo, prosvjetari i srednjeg i osnovnog obrazovanja ranije su najavili mogućnost štrjka zbog dugogodišnjeg problema nemogućnosti napredovanja u obrazovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close