Neće stati

Najavljen generalni štrajk: 'Vlada HNŽ i dalje nastavlja ponižavati prosvjetare'

''Ova vlada i dalje nastavlja ponižavati djelatnike i u osnovnom i srednjem obrazovanju, mi nećemo stati na ovome. Najavljujemo generalni štrajk.''
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 04. 2024. u 11:54 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ, nakon dva štrajka upozorenja i dva prosvjeda te višemjesečnih pregovora i zahtjeva najavila je generalni štrajk.

''Ova vlada i dalje  nastavlja ponižavati djelatnike i u osnovnom i srednjem obrazovanju, mi nećemo stati na ovome. Najavljujemo generalni štrajk'', rekao je Josip Milić, ispred Sindikata srednjih škola HNŽ na konferenciji za medije koja je u ponedjeljak održana u Mostaru.

Naime, nakon zahtjeva za povećanjem plaće od 15 posto, Sindikatima je uslijedila ponuda Vlade o povećanju za 2,5 posto. Sindikati osnovnih i srednjih škola su o ponudi Vlade proveli ankete članstva, te su se članovi izjasnili da nisu zadovoljni s ponuđenim i odlučili su se na generalni štrajk.

Foto: Bljesak.info / Edina Čomić, Sindikat srednjih škola HNŽ

Edina Čomić, ispred Sindikata srednjih škola HNŽ-a navela je kako je najveći primjer kako naša Vlada raspolaže sa novcima, u odnosu na ostale županije, prosječna bh. plaća.

''HNŽ je druga županije po redu, samo Sarajevski kanton ima veću prosječnu plaću. Mi smo nešto malo sa našim plaćama iznad tog prosjeka, dok u ostalim županijama i po 400 KM prosvjetni radnici imaju veću plaću od prosjeka. To je dovoljan dokaz da se pokaže kako neke druge Vlade i županije malo više cijene obrazovanje od naše'', rekla je Čomić.

Kako je istaknuo Milić, sada slijedi proces mirenja koji će započeti već danas, ta se nadaju da će u njemu naći odgovarajuće rješenje, kako ne bi došlo do generalnog štrajka.

Foto: Bljesak.info / Josip Milić, Sindikat srednjih škola HNŽ

Sindikati će, kako su istaknuli, ostati pri svojim zahtjevima.

Podsjećamo, Vlada HNŽ je 9. travnja 2024. priopćila kako ''zbog manjega priljeva sredstava u Proračun u odnosu na ono što je planirano, jednostavno nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obveza.''

Vlada je tom prigodom jasno poručila kako će joj u središtu prioriteta ipak ostati očuvanje svih radnih mjesta u sektoru prosvjete. Sindikatima je na sastanku održanom u ponedjeljak, 8. travnja u zgradi Vlade, ponuđeno uvođenje mentora i savjetnika, s dodatkom na plaću od 3 odnosno 5 % s jasnom napomenom kako bi ti iznosi bili utvrđeni za jednogodišnje razdoblje, uz otvorenost za kasnije sagledavanje mogućnosti njihova povišenja.

Najavljena je i mogućnost uvođenja isplate naknada za članove povjerenstava za polaganje stručnih ispita.

Kopirati
Drag cursor here to close