O.Š. Marina Držića

Na Buni održano predavanje ''Vršnjačko nasilje i opasnosti od interneta''

''Cilj programa prevencije vršnjačkog nasilja jeste razvijanje empatije, tolerancije, prihvaćanja različitosti, uvažavanja, te razvijanje ljudskih i moralnih vrijednosti istaknuto je tijekom predavanja'', naveli su iz škole.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 11. 2023. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovna škola Marina Držića Buna organizirala je dvodnevnu edukaciju protiv vršnjačkog nasilja na temu ''Vršnjačko nasilje i opasnosti od interneta'', kroz školske radionice, športske igre i Javnu tribinu.

Ova škola prva je organizirala edukaciju ovakvog sadržaja na području grada Mostara i šire okolice.

Tim povodom organizirane su različite aktivnosti na promociji i prevenciji zaštite djece od vršnjačkog i internet nasilja.

Više događaja

Održane su športske igre za učenike OŠ Marina Držića Buna i učenika OŠ Cima kao među školska suradnja, a u razdoblju do samog održavanja predavanja održane su školske radionice za učenike O.Š. Marina Držića Buna.

Održano je potom i predavanje u prostorijama škole za učenike na kojem su predavale stručne osobe iz Centra za sigurni Internet – SIGURNO DIJETE i Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS.

Foto: PR / Skrenuta pažnja na važnost prevencije vršnjačkog nasilja

''Cilj programa prevencije vršnjačkog nasilja jeste razvijanje empatije, tolerancije, prihvaćanja različitosti, uvažavanja, te razvijanje ljudskih i moralnih vrijednosti istaknuto je tijekom predavanja'', naveli su iz škole.

U sklopu ove edukacije govoreno je o tome kako je važno senzibilizirati i poučiti učenike o različitim oblicima nasilja, naučiti ih načinima reagiranja i (samo)zaštite, poticati ih na kritičko promišljanje, razvijati i unaprjeđivati komunikacijske vještine, unaprijediti njihove socijalno-emocionalne kompetencije, te naučiti ih zdravom i odgovornom ponašanju.

Izloženost nasilju

''Izloženost vršnjačkom nasilju može dovesti do razvoja anksioznosti, depresije, poremećaja pažnje, nižeg samopoštovanja, osjećaja bespomoćnosti, beznađa, ljutnje i ogorčenosti'', poručeno je na tribini.

Javna tribina je održana u Visitor Centre Buna (Dom kulture Buna) za sve sugrađane, učenike, nastavnike i roditelje, na kojoj su predači bili Saša Petrović, inspektor u Odjelu za borbu protiv kompjuterskog kriminala FUP-a i dr.sc i Ivana Sivrić, izv. prof. Filozofskog fakulteta SUM-a.

Foto: PR / Skrenuta pažnja na važnost prevencije vršnjačkog nasilja

Tijekom javne tribine istaknuto je da se nasilje može dogoditi putem društvenih mreža (online) te različitih digitalnih platformi i uređaja - elektroničko, virtualno nasilje (cyberbullying ).

''Ono može biti otvoreno ili često prikriveno nasilno ponašanje, može se ponavljati tijekom dužeg vremena širenjem digitalnih zapisa i zato ga je potrebno prepoznati i pravovremeno reagirati'', poručeno je.

Neprimjeren sadržaj

Izloženost neprimjerenom sadržaju i e-nasilje dovodi do neugodnih emocionalnih reakcija, poput straha, ljutnje, frustracije, depresije, promjena ponašanja kao što su izoliranje, loši rezultati i izostajanje iz škole, delinkvencija i osveta te ekstremnih reakcija.

U svom obraćanju Inge Bevanda, ravnateljica OŠ Marina Držića Buna kazala je: ''Internet je izvrsno mjesto koje pruža brojne mogućnosti informiranja, educiranja i zabave. Međutim, istodobno može biti i izvor nepoželjnog sadržaja do kojeg je nažalost lako doći. Dužnost je cijelog društva naučiti djecu i mlade odgovornom ponašanju u internetskom okruženju, kako bi naučili pravilno koristiti sve prednosti koje im tehnologija pruža. Pred nama je ozbiljan i odgovoran zadatak utkati našoj djeci put tako da sretni i zadovoljni plove u život. Uvjerena sam da svi dijelimo isto mišljenje''.

Kopirati
Drag cursor here to close