Pobuna

Mostar: Studenti najavili prosvjed

''Mi smo sadašnjost i budućnost, trebaju raditi nama u korist da ostanemo, a ne da idemo iz države'', poručeno je.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 10. 2020. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukidanje online nastave, smanjenje školarina, reorganizaciju Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i punu transparentnost školarina studenti Sveučilišta u Mostaru tražit će u mirnoj prosvjednoj šetnji koju organizatori uskoro najavljuju, saznaje Bljesak.info.  

Naime, iz dana u dan raste ogorčenost među studentima koji su izgubljeni u svojim rasporedima ne znajući hoće li se pojaviti u zgradama fakulteta ili ipak virtualnim učionicama, a uz to sve trpi njihovo financijsko i psihičko stanje. U međuvremenu nastale su inicijativa i Facebook grupa koja okuplja studente koju su protiv online nastave gdje u anonimnim statusima studenti javljaju 'stanje' na njihovu studiju.

Problem straha i 'uhljebizma'

Student pete godine arheologije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Marko Vračević, već je nekoliko puta glasno progovorio o problemima previsokih školarina i netransparentnog trošenja studentskog novca, a ovaj put je pred zgradom Rektorata SUM-a ostavljajući jasnu poruku ''Studenti nisu bankomati!'' pokazao kako studenti neće odustati od borbe za svoja prava.

''Nama se događa situacija na fakultetu da je nastava postala online i da se kvaliteta nastave smanjila, a neki profesori ne znaju koristiti računala pa nastavu ne odvijaju nikako'', govori Vračević za Bljesak.info navodeći kako je neophodno da se školarina smanji, prvenstveno jer su ljudima smanjeni prihodi zbog pandemije koronavirusa te što online nastava nije najbolje rješenje.

''Ovaj apel sam već prije uputio Rektoratu, gdje su mi odgovorili da se time bave predstavnici studenata'', kazao je.

Naveo je kako se javio predstavnicima studenata, no istaknuo je problem 'uhljebizma', odnosno činjenicu da se predstavnici studenata ne bore za interese studenata nego za vlastite interese i pozicije ''kako bi eventualno danas sutra postali 'nešto' na Sveučilištu''.

''To je čist primjer zašto se predstavnici studenata i Studentski zbor ne bore za studente, zato što se bore za vlastite interese'', poručio je.

'Ne želimo otići'

Problem 'straha' od degradacije i loših ocjena osnovni su problem studenata kada je riječ o izlasku u javnost, a Vračević se u cilju da zajedno ohrabre studente povezao s kolegom s Pravnog fakulteta Dariom Hrkaćom, inače pokretačem peticije ''Vratimo studente na fakultete'' koja broji 1622 potpisa.

''Želimo reći 'hajdemo, evo ja ću prvi, a vi me slijedite', mislim da je vrijeme da kažemo dosta. Hrkać i ja smo došli u kontakt, pitao sam ga hoćemo li u prosvjede i on je rekao hoćemo'', poručio je Vračević.

Uskoro više informacija o očekivanom prosvjedu. Pratite nas i dalje, pozivajte studente u grupu i osvješćujte ljude da imamo pravo na borbu. Nepravda mora prestati.

Objavljuje Studenti protiv online nastaveSrijeda, 7. listopada 2020.

Na otvorenoj prosvjednoj šetnji planiran je i neki performans, a planiraju pozvati i studente s Univerziteta Džemala Bijedića, ''jer se tiče svih studenata i njihovih roditelja koji to financiraju''.

''Cilj je ohrabriti studente i želimo našim poduhvatom poručiti da stvarno ima netko tko hoće. Javilo nam se puno studenata koji su poručili da će se odazvati našem pozivu'', kazao je te dodao:

''Mi smo sadašnjost i budućnost, trebaju raditi nama u korist da ostanemo, a ne da idemo iz države. Jer ovim sada, nepokazivanje interesa pokazuje da im ne trebamo i ciljano nam govore idite iz države, idite u Njemačku radit.  Mi to ne želimo, mi stvarno želimo ostati ovdje'', poručio je Vračević za Bljesak.info.

 

Facebook grupa ''Studenti protiv online nastave'' napravljena je prije dva dana, a već joj je pristupilo preko 1300 studenata. Uz brojne screenshotove mailova koje dobivaju od profesora, studenti javljaju s čime se sve susreću na fakultetima. 

Jedna od zanimljivih scena dogodila se u srijedu ispred Pravnog fakulteta, gdje studentima nije bio dopušten ulaz u zgradu fakulteta nego su imali stolove ispred ulaza, a s referadom komunicirali preko prozora. 

Studenti Pravnog fakulteta i ranije su se obratili pismom u medijima poručujući kako su ''hladnu pljusku'' o izvođenju online nastave dobili tek tri dana prije početka nove akademske godine.

''Molim da se ne igrate s nama studentima'', poručio je i tada student Dario Hrkać.

Sa SUM-a je ranije za Bljesak.info poručeno kako odluka o uvođenju kombiniranog modela nastave nije ishitrena odluka uprave Sveučilišta niti fakulteta.

''Kao i studenti, svi bismo željeli održavati nastavu u klasičnom obliku, međutim postoji odgovornost za živote studenata, nastavnoga i nenastavnoga osoblja. Razvijen sustav online nastave pruža nam najbolji mogući način za održavanje nastave u postojećim, epidemiološkim uvjetima'', istaknuto je sa Sveučilišta za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close