Likovna škola

Mostar: Škola zapela u gradskoj ladici

Ravnatelj Andričić ističe kako se od Grada Mostara uopće ne traži novac za gradnju.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 06. 2020. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića još čeka odgovor od Grada Mostara kako bi, nakon 25 godina podstanarstva, konačno mogla dobiti novu školsku zgradu.

Naime, likovnjaci su smješteni u prostorijama Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića na Bijelom Brijegu, ali im je zbog ograničenog prostora nužan novi prostor, koji bi služio za trajni smještaj Likovne škole. Škola je nakon brojnih obećanja odlučila uzeti stvar u svoje ruke.

Jedinstven centar

''Školski odbor Osnovne škole nam je dodijelio parcelu gdje bi se gradio školski umjetnički centar. To je zamišljeno kao regionalni centar sa umjetničkom galerijom, smještajnim kapacitetom i radionicama, koji bi se prostirao na oko 500 četvornih metara'', rekao je za Bljesak.info ravnatelj Likovne škole Ante Andričić.

Ravnatelj dodaje kako je o svim aktivnostima za izgradnju centra upoznat i Grad Mostar.

''Upoznat je Grad Mostar. Pošto su nam cijelo vrijeme govorili da nema kapaciteta u gradu da izgradi taj centar. Mi smo pronašli tu lokaciju, međutim sva papirologija je u Odjelu urbanizma Grada Mostara'', kaže Andričić, pojašnjavajući kako se ''čeka bilo kakva odluka Grada, jer zemljište još nije prebačno na nas''.

Ne traže novac

Grad je, tvrdi ravnatelj, davno ubećao da će naći neko rješenje te da će se dobiti dozvolu. Problem je, dodaje, što ni na projekte za izgradnju ne mogu aplicirati jer zemljište još nije u vlasništvu Likovne škole.

Ravnatelj Andričić ističe kako se od Grada Mostara uopće ne traži novac za gradnju.

''Mi ne tražimo ni novac od Grada, samo tražimo da nam se izda dozvola. Sve ostalo bi mi, putem razvojnog tima škole, uspjeli ishodovati. Mi smo mislili preko prekograničnih fondova IPA programa da idemo sa zadarskom školom praviti projekat i graditi taj centar, ali sve je stalo na urbanizmu'', rekao je za Bljesak.info Andričić.

Zaintersiranost učenika postoji

Likovna škola, kaže on, mamac je za učenike koji nisu nužno iz Mostara, nego i iz ostalih hercegovačkih gradova, kao i Hrvatske.

''Imamo zainteresirane djece, pošto smo otvorili nove smjerove, dizajnera tekstila i odjeće te industrijski i reklamni dizajn, pored onih starih, to je slikar, kipar i grafičar. Imamo povećanje djece u ovoj krizi, međutim limitirani smo prostorom'', kazao je.

Postojeće prostorije koje Likovna škola koristi, tvrdi, bile bi vraćene Osnovnoj školi jer je i njima iskazana potreba za sadržajem poput produženog boravka i ostalih aktivnosti.

Čekanje?

Načelnik Odjela društvenih djelatnosti, Božo Ćorić potvrdio je za Bljesak.info kako je Odjel upoznat s tim da su pokrenute aktivnosti za novu školsku zgradu Likovne.

''Kada se ishoduju dozvole, potom se onda traže i sredstva. Ne bježimo od toga da se i taj problem riješi. Novog objekta Likovne škole nema u Proračunu ove godine'', rekao je Ćorić i dodaje kako ne zna u kojoj se trenutno fazi s projektom.

Dodao je kako Grad ''stoji iza projekta, pomoć će se, ali će u se morati uključiti i šira zajednica''.

Foto: Beep.ba / Škola u naselju Bijeli Brijeg

Ravnatelj Andričić je ponovio kako je Odjel za društvene djelatnosti Grada upoznat je sa svim aktivnostima, ali se ništa ne događa već 2-3 godine, dok Ćorić tvrdi da se Odjelu za društvene djelatnosti nije nitko obraćao kako je problem ishodovanje dozvola.

Iako je gradnja tako jedinstvenog školskog centra u Hercegovini još na čekanju, na čekanju je i određeni broj škola u Mostaru kojima, nakon više od dva desetljeća, nije riješeno zbrinjavanje u svoje školske zgrade.

Kopirati
Drag cursor here to close