Bolje od teorije

Mostar: Održano finale državnog natjecanja u simuliranom suđenju za studente prava

''Napokon se uživo učimo i družimo, unaprjeđujemo svoje sposobnosti. Ovo znanje koje ćemo ovdje steći bolje je nego puka teorija koju učimo na fakultetu.''
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 06. 2022. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finale državnog natjecanja u simuliranom suđenju pred Europskim sudom za ljudska prava održano je u nedjelju u Mostaru.

Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM), u suradnji s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV) i Misijom OESS-a u BiH, organizator je državnog natjecanja u simuliranom suđenju pred Europskim sudom za ljudska prava, koji je održan u Mostaru od 3. do 5. lipnja.

Zavidno znanje

Studentima se obratio ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je rekao kako se ovo ministarstvo zalaže za natjecanje ovakve vrste.

''Ono što vas čeka u budućnosti nakon završenog fakulteta jest ovo u čemu se natječete i moramo to podržavati. Vi ste dika i čast svojih profesora, vi ste promicatelji ljudskih prava u BiH te borci za vladavinu zakona u BiH'' – istaknuo je Grubeša.

Šejla Maslo Čerkić je uime Misije OESS-a u BiH je navela kako su ove aktivnosti usmjerene na mlade ljude, njihovo napredovanje, druženje i međusobno upoznavanje.

''Znanje i vještine koje su pokazali u proteklom danu i danas su na zavidnoj razini da im mogu pozavidjeti i starije kolege'' – smatra Maslo Čerkić.

Članica VSTV-a i sutkinja Vrhovnog suda Republike Srpske Jadranka Stanišić osvrnuvši se na natjecanje istaknula je kako dolaze prave mlade snage.

''Ovaj skup obećava da iza nas, koji već pomalo odlazimo, dolaze prave i mlade snage. Skup je bio sjajan, ono što smo imali priliku vidjeti govori da su snage koje dolaze u pravosuđe, tužiteljstva, pravobraniteljstva, odvjetništva one koje opravdavaju te pozicije'' – zaključila je Stanišić.

Kroz tri dana natjecanja sudjelovale su studenti sa šest pravnih fakulteta iz BiH, i to: Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta "Džemal Bijedić" te univerziteta iz Zenice, Bihaća, Tuzle i Istočnog Sarajeva. U finalu su studenti s Univerziteta "Džemal Bijedić" i Univerziteta u Zenici.

Predsjednica Studentskog zbora Pravnog fakulteta SUM-a Marijana Artuković zahvalila se svima na suorganizaciji, istaknuvši da se bez njih njihova ideja ne bi mogla provesti.

''Velika nam je čast što smo okupili šest državnih pravnih fakulteta i da po prvi put održimo ovakvo natjecanje ovdje u Mostaru'' – dodala je predsjednica Studentskog zbora Pravnog fakulteta.

Bolje od teorije

Amila Pivić, studentica prava s Univerziteta u Zenici kazala je kako joj je drago da nakon dvije godine pauze i online učenja mogu svi biti zajedno na ovom natjecanju.

''Napokon se uživo učimo i družimo, unaprjeđujemo svoje sposobnosti. Ovo znanje koje ćemo ovdje steći bolje je nego puka teorija koju učimo na fakultetu. Svaka čast na izuzetno organiziranom natjecanju kolegama iz Mostara'' – rekla je Pivić.

Dekanica Pravnog fakulteta SUM-a Snježana Pehar čestitala je svojim studentima na inicijativi i organizaciji.

''Simulacija suđenja je uvijek značajna za studente pravnih fakulteta. Ovo natjecanje je prepoznato ne samo u BiH, već i u svijetu. Ono daje afirmaciju studentima u praktičnom smislu, pokazuje kako naši studenti svoje znanje, koje je stečeno kroz formalno obrazovanje, mogu i znaju primijeniti u praksi''– mišljenja je dekanica.

S dekanicom se složila i pomoćnica rektora SUM-a Vesna Kazazić koja je istaknula da samo znanje koje se dijeli i umnožava.

''Ovo je vrlo važno natjecanje i prije svega čestitke idu izvrsnim mladim ljudima i studentima na organizaciji. Na ljestvici vrijednosti u BiH među prvima moraju biti obrazovanje, istraživanje, znanje i znanost, jer tko to ne prepoznaje promašio je stoljeće'' – zaključila je Kazazić.

Kopirati
Drag cursor here to close