Znanstveno-stručni skup

Mostar: Obilježeno 70 godina života akademika Šimuna Muse

Kolege i bivši doktoranti akademika Muse na skupu su govorili o njegovom znanstveno-nastavnom, nakladničkom, kulturnom i društveno-političkom radu, kao i doprinosu u proučavanju hrvatske književnosti u Bosni i Hercegovini.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 11. 2021. u 13:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstveno-stručni skup u povodu obilježavanja 70 godina života akademika Šimuna Muse, prof. emeritusa održan je u utorak u Mostaru u organizaciji Sveučilišta u Mostaru (SUM), Filozofskog fakulteta tog sveučilišta i Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZU).

Nazočnima su se obratili dr. sc. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a, Ivica Musić, dekan Filozofskog fakulteta i akademik Mladen Bevanda, prof. emeritus, predsjednik HAZU-a.

Kolege i bivši doktoranti akademika Muse na skupu su govorili o njegovom znanstveno-nastavnom, nakladničkom, kulturnom i društveno-političkom radu, kao i doprinosu u proučavanju hrvatske književnosti u Bosni i Hercegovini, ali i doprinosu hrvatskome narodu.

''Osvrćući se na svoju prošlost mogu reći da sam obogaćen poznavanjem ljudi, pročitanim knjigama, druženjima, plemenitošću onih koje sam susretao i s kojima sam živio. Želio sam opraštati onima koji su me povrijedili, a također bih zamolio sve one kojima sam ja učinio određene nepravde, da mi oproste'' – naveo je Musa.

Akademik je mladima, uz ostalo, poručio da rad smatraju najvećom čovjekovom vrijednosti.

''Mladima bih preporučio da im ništa ne ugrozi mladost, život i ljepotu dana. Isto tako, htio bih da rad smatraju najvećom čovjekovom vrijednosti. Rad je razlika između čovjeka i nižih bića, mi samo radom možemo potvrditi koliko vrijedimo. Rad, ustrajnost i snošljivost su one osobine kojih bi se mladi trebali držati kako bi ostvarili svoje ciljeve'' – naglasio je Musa.

Video: Stručnim skupom obilježeno 70 godina života akademika Šimuna Muse

Na život i karijeru profesora Muse osvrnuo se akademik, književnik i odvjetnik Josip Muselimović prisjetivši se njihovog prijateljstva.

''Sa Šimunom Musom veže me poznanstvo i prijateljstvo onoliko koliko smo stari. Zajedno smo odrastali i obrazovali se. Svatko je na svoj način išao za karijerom, ja u pravosuđu i odvjetništvu, a profesor Musa u književnosti i prosvjeti. Velika je ovo priča i događaj, ne samo za akademika Musu i njegovu obitelj, nego za Sveučilište, ovaj grad i sve nas njegove prijatelje. Iskreno mu čestitam i želim sve najbolje'' – poručio je Muselimović.

Akademik Šimun Musa, prof. emeritus profesor je na Sveučilištu u Zadru i Sveučilištu u Mostaru. Bio je dekan Pedagoškog fakulteta, prorektor za razvoj i zamjenik rektora Sveučilišta u Mostaru. Inicijator je i utemeljitelj više studija te pokretač projekta poslijediplomskog studija "Jezici i kulture u kontaktu".

Obnašao je visoke političke dužnosti kao zastupnik u Parlamentu FBiH i član Vlade FBiH (Ministarstvo prosvjete, kulture, znanosti i sporta). Urednik je i član uredništva više časopisa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i inozemstvu. Organizator je niza međunarodnih i nacionalnih znanstvenih skupova i glavni urednik i član uredništava više znanstvenih zbornika te priređivač brojnih knjiga. Pokretač je i koordinator izradbe planova i programa te jedan od autora i glavni urednik udžbenika na hrvatskome jeziku u BiH u nakladi Školske naklade Mostar.

Pored više nagrada i priznanja dobitnik je nagrade za književnost A. B. Šimić.

Kopirati
Drag cursor here to close