Gdje ćete s djecom?

Mostar: Na upis u vrtić čekalo se satima, mnogi ga neće dobiti, a tko dobije mogao bi ga skuplje platiti

JU "Dječji vrtići" Mostar ove godine ima slobodno 105 mjesta, od čega 62 vrtićka i 43 jaslička mjesta, a do ovog trenutka za mjesto u vrtiću u ovoj ustanovi prijavljeno je 171 dijete.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 06. 2022. u 11:56 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Već se sada zna da će dosta djece ostati na čekanju za upis u vrtiće, i za jasličke i vrtićke skupine'', kazala je za Bljesak.info Danijela Kegelj, ravnateljica JU "Dječji vrtići" Mostar.

Prema njezinim riječima, JU "Dječji vrtići" Mostar ove godine ima slobodnih 105 mjesta, od čega 62 vrtićka i 43 jaslička mjesta, a do ovog trenutka za mjesto u vrtiću u ovoj ustanovi prijavljeno je 171 dijete.

Roditelji su za upis djece u vrtiće počeli dolaziti od 4 sata ujutro. No prema informacijama koje smo dobili od roditelja, vrijeme čekanja bilo je znantno duže. Neki od njih, kako bi osigurali djetetu mjesto u vrtiću, pred ovu ustanovu stigli su u utorak u 16 sati.

Kegelj kaže kako su, po pitanju jaslica, ove godine 'najkritičniji' vrtići ''Radobolja'' u Liska ulici i ''Sunce'' na Bijelom brijegu. 

''Radoboljia'' je ove godine zajedno s vrtićem ''Kuća od kamena'' u Vukovarkoj ulici ''kritična'' i po pitanju slobodnog mjesta u vrtićkoj skupini.

Ove jeseni nadaju se da bi se mogla napraviti još jedna jaslička skupini u Radobolji.

Propisana pravila

Zbog čestih pritiska roditelja tijekom upisa u vrtiće, Kegelj je kazala kako imaju od Grada propisana pravila i mjesto boravka nije nikakva prednost.

''Ako uspijete to je ok. Roditeljima sugeriramo da kad upisuju djece u jasličku skupini, da upišu tamo gdje im se ponudi mjesto, jer se iduće godine pri produžetku boravka mogu prebaciti u željeni vrtić. Važno je samo da se predškolci nalaze u okruženju gdje će ići u školu, gdje su mu prijatelji'', rekla je.

Dodala je kako postoji mogućnost da roditelje ove jeseni u JU "Dječji vrtići" Mostar dočekaju i nove cijene vrtića.

''Cijene vrtića bi se trebale mijenjati. Stare su tri godine, a svjedoci smo koliko su cijene namirnica zadnje vrijeme skočile. Dobavljači više nisu u stanju dostavljati prema cijena koje mi tražimo. To moramo s osnivačem, Gradom Mostarom, uskoro još vidjeti. Sve ovisi o njima, ako oni povećaju svoj dio, roditelji neće puno osjetiti poskupljenje'', kazala je Kegelj.

U ovom trenutku jaslice u JU "Dječji vrtići" Mostar iznose su 200 KM, cjelodnevni program 170 KM, poludnevni 120 KM, dok igraonični program iznosi 60 KM.

Što se tiče privatnih vrtića, Vrtić sv. Josip primanje prijava djece za upis završio je 27. svibnja i popunjeni su svi kapaciteti.

Mjesta još uvijek ima u vrtiću ''Sportić'', u jasličkoj i vrtićkoj skupini. Cijene ostaju kako i dosadašnjih godina - jaslice 236 KM, cjelodnevni boravak 203 KM i poludnevni 160 KM.

Manje djece i nedostatni kapaciteti

Inače, prema Strategiji razvoja Grada Mostara za 2022/2027 godinu, na području Grada Mostara djeluje je 12 javnih i osam privatnih predškolskih institucija. Javnim predškolskim sustavom je obuhvaćeno 603 djece u 2020/21 godini. Međutim, bilježi se trend smanjenja broja učenika uz nedostatne kapacitete za predškolsko obrazovanje.

No, zbog neusklađenosti našeg kantonalnog Zakona s Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini, djeci predškolskog uzrasta na području Grada Mostara je onemogućen obavezni obuhvat predškolskim odgojem u godini pred polazak u školu, a samim tim i uspješan početak osnovnog obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close