Druženje

Mališani iz mostarskih vrtića posjetili Kordića: Radi se dokumentacija za izgradnju tri nova vrtića

''Uvijek je priča da sredstava fali, ali moramo postaviti prioritete, a nadam se da su nam djeca svima prioritet i da ćemo proračunom za iduću godinu napraviti neki iskorak'' – ustvrdio je mostarski gradonačelnik.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 10. 2023. u 12:38 Bljesak/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja Dječjeg tjedna, gradonačelnik Mostara Mario Kordić družio se s djecom i odgajateljicama iz svih gradskih mostarskih vrtića.

Gradonačelnik osvrnuo se tom prigodom na problem nedostatka mjesta u javnim vrtićima te je spomenuo mogućnost sufinanciranja privatnih vrtića.

Izrada dokumentacije za izgradnju tri nova vrtića 

''Nedopustivo je da ljudi kampiraju pred vrtićima kako bi njihovo dijete dobilo mjesto. S načelnikom Odjela za društvene djelatnosti Božom Ćorićem i s vijećnicima razmišljamo o novim modelima kako bi cijeli sustav ujednačili i dali priliku i šansu privatnim vrtićima da budu dio sustava. Mislim da je to dobar put, a ja ću inzistirati da idemo u tom smjeru'' – podvukao je Kordić.

Naravno, kako ističe gradonačelnik, to zahtjeva dodatna sredstva u proračunu Grada Mostara.

''Uvijek je priča da sredstava fali, ali moramo postaviti prioritete, a nadam se da su nam djeca svima prioritet i da ćemo proračunom za iduću godinu napraviti neki iskorak'' – ustvrdio je.

Grad Mostar trenutno je u fazi izrade dokumentacije za izgradnju tri nova vrtića što će povećati kapacitet te smanjiti pritisak i gužve.

''Radimo na ovoj temi, vjerujte jako nam je bitna. Možda se to ne vidi uvijek u javnosti zbog svih drugih tema koje se vrte u javnom diskursu, ali obećavam da ćemo u idućoj godini imati značajan iskorak kada je predškolski odgoj u pitanju'' - rekao je Kordić.

Foto: Fena / Mališani iz mostarskih vrtića posjetili gradonačelnika

Ravnateljica JU Dječji vrtići 'Ciciban' Mostar Dženana Šegetalo istaknula je da o djeci ne treba razgovarati samo u povodu Dječjeg tjedna, nego bi ta tema uvijek trebala biti u fokusu.

Uređenje parkova i površina

''Ne možemo reći da nema problema, ali u posljednjih godinu dana vidimo da se dosta toga radi, dosta toga krenulo je naprijed. Nadamo se da će u budućnosti uslijediti i podrška privatnim vrtićima i pomoć roditeljima u sufinanciranju. Stavljamo naglasak i na uređenje dječjih parkova i površina, odnosno da sva djeca imaju jednak pristup parkovima, dvorištima u vrtićima i svemu što može zadovoljiti potrebe djece ovoga grada'' – kazala je.

Šegetalo je govorila i o Zakonu o predškolskom odgoju kojim bi se, kako je naglasila, riješila problematika obveznog predškolskog programa u godini pred polazak u školu za svako dijete, a koji bi bio besplatan.

Foto: Fena / Mališani iz mostarskih vrtića u Gradskoj vijećnici

''To je još jedan iskorak o kojemu moramo razmišljati i nadamo se razumijevanju gradskih vijećnika da nam pomognu u ovome'' – rekla je ona.

Odgajateljica Dječjeg vrtića Sveti Josip iz Mostara Anamari Lasić iskazala je zadovoljstvo što je na putu rješenje problema sufinanciranja privatnih vrtića. Ona je istaknula da svako dijete ima pravo na jednakost.

''Privatni vrtići bi se do 2024. godine trebali uključiti u sufinanciranje. To je roditeljima jako važno jer je razlika između cijene privatnih i gradskih vrtića dosta velika i roditeljima će to dosta pomoći'' - zaključila je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close