Mostar

Svjetski dan učitelja: Humano zanimanje koje bi opet izabrali bez obzira što nije dobro plaćeno

Na svečanosti se obratio i dugogodišnji profesor Ćamil Tabaković koji bi, kako je kazao, "opet bez razmišljanja izabrao taj poziv".
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 10. 2023. u 12:14 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanost u povodu obilježavanja Svjetskog dana učitelja i dodjela zahvalnica nastavnom osoblju osnovnih i srednjih škola umirovljenim održala se se u četvrtak, 5. listopada, u Centru za kulturu Mostar.

Prisutne je pozdravio ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović koji je prosvjetnim radnicima čestitao Svjetski dan učitelja.

"Želim čestitati svim prosvjetnim radnicima njihov dan i čast i zadovoljstvo nam je da se danas družimo sa našim mentorima, pedagozima, psiholozima, sa našim drugim roditeljima, umirovljenicima koji su zasluženo zaradili mirovinu i želim da im ti dani protiču u zdravlju u društvu najdražih. Svatko od nas ima svog učitelje kojeg pamti čitav život i to je prva osoba s kojom se dijete sastane i dijeli život tako da su nam oni temelj i stub u životu koji nas cijelog života čuva i daje sigurnost", kazao je Hadžović.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog dana učitelja u Mostaru

Na svečanosti se obratio i dugogodišnji profesor Ćamil Tabaković koji bi, kako je kazao, "opet bez razmišljanja izabrao taj poziv".

"Opet bih izabrao ovaj poziv. Pogotovo ako se čovjek unosi u taj posao. I sad mi se događa da razmišljam o nekom satu, kako mu pristupiti, kako napraviti jednu dubinu, tako da je to jedno humano zanimanje koje ipak nije dobro plaćeno", istaknuo je.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog dana učitelja u Mostaru

Tabaković je predavao i u ratnim vremenima kojih se i danas vrlo dobro sjeća.

"Radili smo u ratu bez plaće, nekad bi dobili 50 KM kao stimulans i dobivali bi neko voće i povrće, ali smo unatoč svemu radili i djeca su bila poslušna. Kad analiziram, znanje nije zaostajalo", zaključio je.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog dana učitelja u Mostaru

"Tu treba puno odricanja, treba to voljeti. Predavao sam 'tjelesno i zdravstveno vaspitanje' i tu treba djecu usmjeriti i odgojiti. Mlade kolege me i sad pitaju za savjet i moja satisfakcija u životu je ta da nakon 40 godina u prosvjeti da kad djeca idu ulicom i pozdrave me i kažu da im puno nedostajem", istaknuo je umirovljeni profesor Miroslav Stijaković.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog dana učitelja u Mostaru

Podsjetimo, Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada, a proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Svjetski dan učitelja

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njezine 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Cilj je Svjetskog dana učitelja mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Prosvjetnim djelatnicima u našoj zemlji čestitke su povodom obilježavanja njihovog dana uputili brojni dužnosnici te sindikalne organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close