Prosvjedna šetnja

Nezadovoljstvo sindikata u HNŽ-u: ''Mala nam je plaća Marija ne shvaća''

Tek što je nedavno uspjela postići dogovor o obustavi štrajka zdravstvenih djelatnika, s kojima je potpisan novi Kolektivni ugovor, Vlada HNž-a se našla suočena s novim zahtjevima prosvjetara, policajaca i djelatnika javne uprave.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 12. 2023. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mala nam je plaća Marija ne shvaća'', ''Nećemo nazadnu politiku'', ''Još stignete popraviti do kraja polugodišta'', ''Želimo život dostojan čovjeka'', samo su neki od transparenata koje su nezadovoljni proračunski korisnici Hercegovačko-neretvanske županije nosili tijekom prosvjedne šetnje.

Naime, sindikati korisnika proračuna HNŽ održali su 8. prosinca 2023. jednosatni štrajk upozorenja zbog zahtjeva za povećanjem 15 posto osnovice plaće od 2024. godine.

Nakon provedene ankete među članstvom, sindikati korisnika proračuna danas su organizirali dvosatni štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju koja je krenula ispred Kantarevca odakle je prosvjedna šetnja išla Liska ulicom, preko Rondoa do zgrade Vlade HNŽ.

Zahtjevi sindikata su 15 posto na osnovicu za 2024. godinu i isplata jednokratne pomoći po Odluci Vlade FBiH.

Najavu štrajka su potpisali: Dalibor Alilović iz Sindikata državnih službenika i namještenika HNŽ, Goran Miličević, Sindikat učitelja HNŽ-a, Josip Milić, Sindikat srednjih škola HNŽ-a, Edina Čomić, Sindikat srednjih škola HNŽ-a, Edin Sarajlić, Sindikat osnovnih škola HNŽ-a.

''Imali smo poziv za sastanak u četvrtak, očekivali smo neko poboljšanje, međutim pokazalo se nefer i nekorektno ponašanje od strane Vlade HNŽ. Izdvojili su 2 milijuna KM u rebalansu Proračunu, kojih do tada nije bilo, tvrdili su da novca nema. Izdvojili su 2 milijuna KM za ljude koji se nisu odrekli kamata. Taktika Vlade jest zavadi pa vladaj, s tim su nas željeli u koordinaciji zavaditi. Sindikat policije je odustao od prosvjeda, oni su se s tim zadovoljili i rekli da je ovo veliki pomak. To nije nikakav pomak za nas, osnovne i srednje škole, i mi smo se odlučili za ovaj prosvjed koji smo najavili ranije'', rekao je Josip Milić predsjednik Unije neovisnih sindikata tijekom današnjeg prosvjeda.

Foto: Bljesak.info / Sindikati obrazovanja u HNŽ-u organizirali su u Mostaru prosvjednu šetnju

Kaže kako je izvadio pokazatelje iz medija da je ove godine, po prvi put, prikupljeno 10 milijardi i 600 milijuna KM.

''Prošle godine je bilo 700 milijuna KM manje prihoda u 2023. godine, a nama Vlada govori da su godinu završili s minusom od 9 milijuna KM. U samoj Federaciji su javni prihodi veći za 15 posto, nas Vlada obmanjuje, tvrdi da novca nema. Uvjeravaju nas da je novca manje, i što je najgore, da će dogodine biti još manje. Ni po kakvim pokazateljima to nije moguće, i mi tražimo neke svoje mrvice. Govorili smo i o federalnoj pomoći, dodatnoj plaći, i na to su se oglušili, nisu nam željeli izaći u susret. Nemamo drugi put nego da ovako nastavimo svoju borbu, s tim da će naši prosvjedi u buduće biti prosvjedi sve češći i radikalniji'', rekao je Milić.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNK kaže kako traže hrabriju Vladu.

''Tražimo malo hrabriju Vladu. Tražimo od njih da budu hrabri i ako u ovom trenutku nema za nas novca da ga preusmjere. Mi znamo da novca negdje ima. Tražili smo da već od plaće u Siječnju bude neki dodatak na plaću, od tog iznosa koji će biti jednak za sve, i za one s najnižim plaćama i za one s većim plaćama. To bi nas već zadovoljilo, a ostalo možemo rješavati u hodu. Za pregovaračkim stolom se odlučuje hoće li biti nešto drugačiji, u ovom trenutku naš zahtjev ostaje povećanje od 15 posto'', rekla je dodala da ne prežu ni od generalnog štrajka.

Foto: Bljesak.info / Sindikati obrazovanja u HNŽ-u organizirali su u Mostaru prosvjednu šetnju

''Stalno nam govore da će prihodi padat, a sve statistike koje dobijamo su suprotne. Mislimo da postoji prostor za povećanje od 15 posto. To više nije pitanje samo dostojanstva nego bukvalno preživljavanja svih nas'', rekao je Dalibor Alilović, predsjednik Nezavisnih sindikata.

Foto: Bljesak.info / Sindikati obrazovanja u HNŽ-u organizirali su u Mostaru prosvjednu šetnju
Kopirati
Drag cursor here to close