Tko je dizajner?

Ni HNS ne zna zašto će njihov logo na učeničkim diplomama

Merdžo je komentirajući Ćosićeve izjave rekao da je on kao član predsjedništva HNS-a za javnost jasno izrekao koji su naredni koraci vlade ZHŽ-a, te da nema potrebe da HNS bilo što drugo radi.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 01. 2021. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski narodni sabor je iz medija upoznat o tome da se jedna verzija njihovog loga nalazi na svjedodžbama učenika koje nastavu pohađaju po hrvatskom planu i programu u Županiji Zapadnohercegovačkoj i smatraju kako njemu tamo nije mjesto.

''Nema nikakve potrebe ni službenog razloga da se takvo nešto nalazi na svjedodžbi obrazovnih ustanova. Niti je HNS bilo kada razmatrao tu tematiku, niti dozvolio, niti ima osnove da logotip HNS-a bude na takvim dokumentima'', rekao je za Bljesak.info Josip Medžo glavni tajnik Hrvatskog narodnog saveza.

Kaže, kako ne zna za tu aktivnost, niti je HNS o tome obaviješten, te je moguće da je ''netko u vlastitoj režiji dizajnirao ovaj prijedlog''.

Merdžo nam je rekao kako ovaj logo na diplomama nije službeni logo Hrvatskog narodnog sabora, nego ovo jedna od modifikacija loga kojeg koriste u HNS-u.

Inače, i prema prezentaciji Sveučilišta u Mostaru koja je objavljena početkom prosinca prošle godine na YouTubeu, a gdje se pojašnjava kako funkcionira SUMIT Matica, vidi se kako bi na desnoj strani 'Ispisa izvještaja o uspjehu' trebao stajati i logo Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

U međuvremenu, nakon objave našeg teksta, video je nedostupan za javnost i privatan.

Video: O SUMIT matici

Nakon objave je reagirao premijer Zdenko Ćosić koji je izjavio da je zatečen ovim, te ''ne može vjerovati niti razumije'' kako se pojavila neka pedagoška isprava ovjerena pečatom škole i potpisom ravnatelja a koja ne odgovara propisima koji definiraju sadržaj i oblik pedagoške dokumentacije.

Ćosić je zatražio i upravni i prosvjetni inspekcijski nadzor koji će utvrditi činjenice.

''Posebna je priča što je nekome palo na pamet na školsku službenu ispravu otiskati naziv i logotip Hrvatskog Narod Sabora, krovne političke organizacije bosanskohercegovačkih Hrvata, koja kao takva nikako ne može stajati tu!'', rekao je predsjednik Vlade Županije zapadnohercegovačke.

Merdžo je komentirajući Ćosićeve izjave rekao da je on kao član predsjedništva HNS-a za javnost jasno izrekao koji su naredni koraci vlade ZHŽ-a, te da nema potrebe da HNS bilo što drugo radi.

Na ovo je reagirala i Hrvatska republikanska stranka iz Gruda rekao je da je kontrola obrazovanja obilježje totalitarnih režima.

''Jesmo li na pragu takve kontrole?'', zapitali su.

Poveznica

Poveznicu HNS-a i diploma sa spornim logotipom mogla bi se pronaći u činjenici da je HNS-ov odjel za obrazovanje, održao sastanak s tvorcima digitalne platforme na kojoj je uočen logo.

Naime, u travnju 2020. godine je na stranici sum.ba objavljeno: ''Proces digitalizacije osnovnih i srednjih škola koje rade po planu i programu na hrvatskom jeziku vodit će Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru zaključak je sastanka predstavnika Sveučilišta u Mostaru, Odjela za znanost i obrazovanje HNS-a i Koordinacije ministara obrazovanja, znanosti, kulture i sporta županija koje nastavni plan i program izvode na hrvatskom jeziku.''

Ivo Čolak iz Odjela za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora za Bljesak.info je rekao kako je i on iz medija saznao za korištenje loga HNS-a na diplomama učenika, te da nije obaviješten o tome.

''Sasvim je jasno tko piše svjedodžbe, to je u nadležnosti ministarstva. Ako mislite pitati tko je logo HNS-a dopustio da se koristi, to je stvar Glavnog vijeća, kakvi će biti koraci, hoće li biti neki koraci, je li s nekim kontaktirano... uglavnom mene nitko nije kontaktirao za korištenje i prva informacija koju sam imao je preko medija'', rekao je Čolak za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close