Začarani krug

Još jedno uništavanje kampusa i još jedna prijetnja Sveučilišta

Kampus Sveučilišta u Mostaru, kao i drugi prostori u gradu, nisu pošteđeni iživljavanja pojedinaca nad tuđom imovinom.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 10. 2023. u 11:20 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilište u Mostaru podnijet će prijavu kod Županijskog tužiteljstva HNŽ-a protiv počinitelja ili više njih zbog vandalizma, oštećenja imovine i krađe opreme unutar kampusa. Naime, proteklog vikenda nepoznata maloljetna osoba ili više njih uništile su ogradu i vrata na nedavnom postavljenom mini igralištu na kampusu.

Zbog zaštite maloljetnih osoba te iz poštovanja prema njihovim pravima i privatnosti, iz Sveučilišta su kazali kako neće objaviti snimku, ali kao odgovor na vandalizam, ''bit će uvedena privremena zabrana korištenja igrališta dok se ne obavi obnova i osigura sigurnost prostora''.

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da Sveučilište prijeti prijavom Tužiteljstvu zbog vandalizma. Prijašnjih godina zbog uništavanja opreme već je nekoliko puta prijetilo podnošenjem kaznene prijave Županijskom tužiteljstvu HNŽ, kao i zatvaranjem kampusa za javnost. No, do sada sve je ostajalo samo na prijetnjama.

Kampus Sveučilišta u Mostaru, kao i drugi prostori u gradu, nisu pošteđeni iživljavanja pojedinaca nad tuđom imovinom. Ovo nije prvi put da se Sveučilište susreće s devastacijom kampusa mostarskog sveučilišta.

Još ranije, upozoravalo je na uništavanje “pametne” klupe u kampusu koja je postavljena u sklopu projekta Smart kampus, na neumjesne grafite kojima je bio išaran peterometarski znak Sveučilišta u Mostaru i uređeni zidovi fakulteta, na uništene prometni znakove unutar kampusa kao i oštećenja opreme za navodnjavanje zelenih površina kao i krađa pojedine opreme te redovna uništavanja kanti za otpatke.

S ciljem zaštite imovine, a i zbog sigurnosti prije svega studenata, nastavnog i administrativnog osoblja te svih građana koji koriste kampus, 2020. godine Sveučilište u Mostaru postavilo je i video kamere za nadzor kampusa.

Preuređenje

Kampus Sveučilišta u Mostaru je prošao preuređenje kako bi postao ugodnije okruženje za studente, djelatnike i građane koji ga koriste.

Najveći graditeljski projekt u povijesti Sveučilišta u Mostaru započeo je još 2006. godine kada je Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u sklopu investicijskih ulaganja u sveučilišne kampuse u Hrvatskoj, donijeli odluku da u ovaj ''paket-aranžman'' gradnje sveučilišnih kampusa uđe i kampus mostarsko Sveučilište.

Ovim projektom izgrađeni su novi moderni objekti Građevinskog, Medicinskog, Filozofskog, Agronomskog i Fakulteta zdravstvenih studija, a također su rekonstruirani objekti Rektorata, Studentskog centra, Audiovizualne dvorane, FPMOZ-a, Fakulteta strojarstva i računarstva, Ekonomskog i Pravnog fakulteta te Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.

Završeni su projekti ulazne i cestovne infrastrukture unutar kampusa, sportskih terena, parkirališta i tzv. ''zelene zone'', odnosno središnjeg parka s otvorenim amfiteatrom koji se nalazi unutar kampusa namijenjen da bude zelena oaza za studente.  Postavljena je nova urbana oprema, rasvjeta, ''pametne'' klupe i drugi detalji u prostoru.

Sveučilište u Mostaru, naveli su, kontinuirano provodi aktivnosti uređenja i samostalno ulaže u oba kampusa s ciljem stvaranja lijepa, sigurna i uređena okruženja za svoje studente, djelatnike i sve građane. Te će aktivnosti nastaviti provoditi ''unatoč poraznoj činjenici da Sveučilište svoje resurse sve češće mora usmjeravati u neiscrpne popravke umjesto u nova ulaganja".

Kopirati
Drag cursor here to close