Nije sramota reći istinu

Malo studenata, malo i para | O čemu šuti mostarsko Sveučilište

Mostarsko Sveučilište već duže vrijeme ne izlazi u javnost s preciznim podacima kada je u pitanju broj studenata na njihovim fakultetima. Može se pretpostaviti zašto se to prešućuje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 07. 2023. u 11:30 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iste one godine kada se okitilo titulom ''sveučilišta godine'' mostarsko Sveučilište zabilježilo je najmanji broj upisanih studenata u posljednjih 15 godina. Iako je ovaj podatak dobiven iz Federalnog zavoda za statistiku, Rektorat Sveučilišta u Mostaru nije upoznat s njim.

Pad 

''Ne, ne znamo za to, nemamo taj podatak'', rečeno je za Bljesak.info iz Ureda za odnose s javnošću Rektorata Sveučilišta u Mostaru.

Mostarsko Sveučilište već duže vrijeme ne izlazi u javnost s preciznim podacima kada je u pitanju broj studenata na njihovim fakultetima. Sudeći prema podacima Federalnog zavoda za statistiku može se pretpostaviti zašto se to prešućuje, brojke su, u usporedbi s nekim ranijim godinama, znatno niske.

Prošle, 2022./23. akademske godine broj upisanih studenata na Sveučilištu u Mostaru iznosio je 7.510, što je najmanji broj studenata zabilježen u zadnjih 15 godina.

Prema podacima koje je Bljesak.info dobio iz Federalnog zavoda za statistiku zadnja godina u kojoj je Sveučilište bilježilo rast broja studenata bila je u akademskoj 2013./14. godini kada je studiralo 11.194 studenata. Od tada, broj upisanih studenata na mostarskom Sveučilištu je u konstantnom padu.

Uspjeh – prošla godina

Ove godine mostarsko Sveučilište otvorilo je 4.543 mjesta za studente prve godine preddiplomskih, diplomskih i integriranih. Unatoč sve manjem broju studenata, zadovoljno je završenim procesom za prijem u prvi krug prijava u novu akademsku 2023./24., a prof. dr. sc. Vesna Kazazić, pomoćnica rektora za nastavu, studente i studentska pitanja Sveučilišta nada se kako će ponoviti prošlogodišnji ''uspjeh''.

''Očekujemo da bismo mogli biti na razini prošlogodišnjeg, ako ne i bolji upis'', rekla je za RTV HB Kazazić.

Iz Sveučilišta pohvalili su se kako je broj prijava ove godine veći za 50 posto u odnosu na prethodne tri. U prvome upisnome krugu pristiglo je gotovo 1 900 prijava za programe Sveučilišta na 66 studijskih programa.

Foto: Bljesak.info / Podaci dobiveni iz Federalnog zavoda za statistiku

No broj prijava nije relevantan, govori nam osoba bliska sveučilišnim krugovima. Stvarne brojke su puno niže.

''Ovaj broj kojim se Sveučilište hvali nije pravo stanje, brojke su znatno manje. Treba uzeti u obzir da se jedna osoba prijavljuje na više fakulteta, a nekim je mostarsko sveučilište tek drugi izbor, tako da se ovdje radi o puno manjim brojkama nego što one jesu'', objašnjava ova osoba, tražeći da ostane anonimna.

Financijska kriza

Naš sugovornik ističe kako se Sveučilište u Mostaru pored smanjenja broja studenata suočava i s financijskom krizom. To objašnjava činjenicom kako je po prvi put Sveučilište uzelo sav novac od prijava za upis umjesto fakulteta.

Uvođenjem prakse upisa elektronskim putem uplate za prijave išle su ravno na račun Sveučilišta. Ranija praksa bila je da novac od prijava ide na račune fakulteta na koji se studenti upisuju.

''Ovim e-upisom novac od prijava, 50 KM po studentu, otišao je na račun Sveučilišta, nije poznato hoće li on biti prebačen na podračune Fakulteta. Ne znamo što će biti sa školarinama, hoće li i njih uzimati Sveučilište'', objašnjava.

Stanje na Fakultetima je jako loše, sve je manje studenata, a time i novaca.

''Na nekim fakultetima toliko je loša situacija da kasne s isplaćivanjem plaće svojim zaposlenicima. Osim što kasne, plaće su nekim redovnim profesorima mizerno male'', govori.

Manjak studenata ne pogađa samo mostarsko Sveučilište. S tim problemom suočavaju se i drugi fakulteti u Federaciji BiH. No, za razliku od Sveučilišta u Mostaru, drugi o tome javno govore. Ostaje svakako priznanje da su i dalje u trendu. Samo što je, nažalost, taj trend ovoga puta negativan.

Kopirati
Drag cursor here to close