Obrazovanje

HNŽ: Nezadovoljni pojedinci pitaju premijera i ministra: ''Što se krije iza novog kolektivnog ugovora''

Paket koji je ministar ponudio predsjedniku Sindikata učitelja HNŽ-a ''favorizira samo jednu određenu grupaciju koja dobiva 20 postotno povećanje dok za ostale ima malo ili nimalo novca''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 04. 2023. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ, stručni suradnici, tajnici i računovođe otvorili su otvoreno pismo Vladi HNŽ-a, premijeru HNŽ-a i ministru obrazovanja.

Kako navode, zanima ih što se krije iza ishitrenog prijedloga novog kolektivnog ugovora za osnovno obrazovanje u HNŽ.

''Nemanje Zakona o osnovnom obrazovanju, nemanje pedagoških standarda, nered u sistematizaciji radnih mjesta te dvostruki aršini u vrednovanju složenosti poslova u osnovnim školama unutar radnih jedinica a i u odnosu na ostale radne jedinice u županiji, problemi su koji se vuku nekih tridesetak godina'', navodi se u pismu.

Dodaje se kako je ''ez dogovora s članstvom, bez anketiranja podružnica, kršeći Statut Sindikata predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a samovoljno dogovorio s ministrom obrazovanja prijedlog novog kolektivnog ugovora kojim je unazadio višegodišnje napore koje je Sindikat uložio u uvođenje reda u osnovno obrazovanje''.

''Kada se dio članova Malog vijeća Sindikata kao i većina prisutnih usprotivila ishitrenom potpisivanju kolektivnog ugovora, iste je optužio da su zavidni na kolege što uopće nije istina, niti se to priliči reći jednom predstavniku zaposlenih u osnovnom obrazovanju. Kolege su više nego složne s povećanjem i izjednačavanjem, ali su nezadovoljne jer se članstvo nije pitalo za mišljenje, nije se anketiralo kao što se to uvijek radi prije potpisivanja kolektivnog ugovora niti su se u paket povećanja uračunali svi sudionici u procesu obrazovanja'', navodi se u pismu.

Oni navode da paket koji je ministar ponudio predsjedniku Sindikata učitelja HNŽ-a ''favorizira samo jednu određenu grupaciju koja dobiva 20 postotno povećanje dok za ostale ima malo ili nimalo novca''.

''Niti ministar niti predsjednik Sindikata ne žele pregovarati o mogućim modelima koji bi bili ravnopravniji I pravedniji, čime se privatizira osnovno obrazovanje.
Nova paket ponuda unosi još veći razdor među zaposlene u prosvjeti: svi učitelji bez obzira na stručnu spremu, imali bi isti koeficijent 2,22 - a računovođe bi bile u situaciji da između pozicije domara i njih s VSS stoji 100 KM.

Pedagozi s visokom stručnom spremom po tom paketu imaju 4 posto nižu plaću od učitelja sa srednjom i višom stručnom spremom, dok je situacija kod tajnika i šokantnija: tajnik s visokom stručnom spremom ima 12 posto nižu plaću od učitelja sa srednjom i višom stručnom spremom.

Moramo napomenuti da je prije dvije godine ministar tvrdio da se stručna sprema mora adekvatno bodovati, što se nalazi i u Nacrtu novog dugo očekivanog zakona o osnovnom obrazovanju HNŽ, te da je to “svuda u svijetu normalno”, a sada okreće ploču i svira neku sasvim drukčiju glazbu.
Zašto, vrijeme će tek reći…'', zaključuju u pismu predstavnici Sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close