Vjerovali ili ne

Hadžović: Od nas se treba učiti

''Narodna poslovica kaže "Na muci se poznaju junaci", tako da mogu reći da su svi u obrazovnom procesu pokazali snagu i junaštvo na čemu im se iskreno zahvaljujem i upućujem svoje divljenje''
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 05. 2021. u 09:21 Bljesak.info
Hadžović: Pokazali smo da se znamo nositi u teškim situacijama

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović izjavio je za Fenu kako je HNŽ jedina županija u Federaciji, državi, a vjerojatno i regiji koja je ovu, tešku i dugu školsku godinu počela i završila u skladu s predloženim kalendarom, poštujući epidemiološke mjere.

''S ponosom i zadovoljstvom konstatiram da je HNK jedini kanton koji od početka školske godine nije zatvarao škole. Mi nismo dozvolili da se zatvore školski objekti, iako smo u jednom trenutku bili prvi u Europi po broju zaraženih, a sve u cilju da naši učenici ne izgube radne navike i da dobiju potrebna znanja'' - kazao je ministar Hadžović za Fenu.

Podsjetio je na podatke UNICEF-a prema kojima preko 800 milijuna učenika u svijetu nije ušlo u školske klupe, zbog čega su u HNŽ-u, kako je kazao ministar, još više ponosni na sustav koji su uspostavili na početku školske godine.

''Na muci se poznaju junaci''

Istaknuo je kako mnogi mogu učiti od HNŽ-a kako se treba ponašati u teškim situacijama.

''Narodna poslovica kaže "Na muci se poznaju junaci", tako da mogu reći da su svi u obrazovnom procesu pokazali snagu i junaštvo na čemu im se iskreno zahvaljujem i upućujem svoje divljenje'' - naglasio je.

Hadžović je pohvalio ravnatelje, rektore i dekane koji su s operativnim timovima bez zadrške preuzeli odgovornost i dogovoreni sustav primijenili u obrazovanim ustanovama.

Zahvalio je i svim odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima koji su, kako je kazao, ove godine morali uložiti duplo više snage, vremena i energije kako bi školsku godinu iznijeli na svojim plećima i djeci podarili znanje.

''Posebno bih pohvalio kreativnost, njihovu posvećenost poslu i prilagođavanju neplaniranom načinu izvođenja nastavnog procesa'' - dodao je ministar.

Pohvalio je i učenike koji su, po Hadžovićevim riječima, bili kao vojska, odgovorno su prihvatili sve mjere i prilagođavali se izvanrednim okolnostima te su čuvali i sebe i druge, učili i ispunjavali svoje obveze.

Hvala i roditeljima

Zahvalio je i roditeljima koji su dali ogroman doprinos kako bi zajedno s nastavnicima pomogli da djeca uspješno završe ovu školsku godinu. Oni su, kako je ocijenio ministar, odigrali ključnu ulogu u ovoj teškoj godini punoj izazova.

 

''Svi zajedno smo pokazali društvenu odgovornost i prema zdravlju i prema obavezama, od predškolskih do visokoobrazovnih ustanova. Ova školska godina je bila teška, nepredvidljiva, puna izazova i nedoumica. Na kraju možemo reći da naše ustanove nisu bile mjesta širenja zaraze. Naša djeca nisu izgubila školsku godinu niti im je uskraćeno znanje, kao onima koji su pohađali nastavu samo po online sustavu'' - ustvrdio je ministar.

Naglasio je kako su mjere kojih su se pridržavali dale rezultate te su na kraju ove školske godine stekli ogromno iskustvo i vjeru u sebe da se mogu nositi i s ovako teškim situacijama globalnih razmjera.

''Vjerujemo da se ovakva godina više nikada neće ponoviti. Iz nje izlazimo jači za još jedno iskustvo i spremni da se i ubuduće borimo sa svim preprekama koje se nađu na našem putu'' - poručio je županijski ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović.

Šutljivo ministarstvo

Iako su sve mjere kako je Hadžović govorio još 2020. godine promjenjive, u školama se mjere nisu mijenjale, a kada bi došlo do poboljšanja epidemiološke situacije u županiji, u školama se nisu popuštale mjere, dok je bilo i izuzetaka gdje se mjere nisu ni poštovale.

Ova korona kriza u HNŽ-u je pokazala koliko je krhko i puno nedostataka naše obrazovanje, koje se svelo na puko prenošenje informacija. Roditelji su u međuvremenu postali sve više frustirani i opterećeni kako učenjem s djecom, tako i plaćanjem instrukcija, a na svaki problem ministarstvo je većinom odgovaralo šutnjom ignorirajući pozive roditelja i medija. 

Tako našem portalu ministar cijelu školsku godinu ne želi davati odgovore jer je nezadovoljan našim pisanjem o njemu i njegovu resoru, te je zabranio da nam se ubuduće daju odgovori na bilo koja pitanja. 

Ministar bi trebao znati da je naš posao pisati o problemima koje tište javnost, roditelje i obrazovni sustav, a za koje je krivo upravo šutljivo Ministarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close