Ugovori

Grad Konjic proširuje krug stipendista

Od ove godine Grad Konjic stipendira učenike generacije osnovnih škola, najuspješnije srednjoškolce, djecu sa poteškoćama u razvoju, djecu bez jednog ili oba roditelja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 03. 2023. u 16:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u sali Gradskog vijeća Konjic upriličeno potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata i srednjoškolaca za akademsku/školsku 2022./2023. godinu, a pravo na stipendije Grada Konjica ostvarila su 162 studenta i srednjoškolca.

"I u ovoj godini nastavljamo praksu proširivanja broja stipendiranja studenata i srednjoškolaca iz različitih kategorija. Namjera nam je da stipendiranjem obuhvatimo što veći broj mladih Konjičana, koji se obrazuju u srednjoj školi i visokoškolskim ustanovama, kako bismo ih na taj način nagradili za njihov trud i zalaganje tijekom obrazovnog procesa", rekao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, navodi se u priopćenju.

Od ove godine Grad Konjic stipendira učenike generacije osnovnih škola, najuspješnije srednjoškolce, djecu sa poteškoćama u razvoju, djecu bez jednog ili oba roditelja.

"Izdvoji smo nagrade za najuspješnije studente s prosjekom ocjena četiri i više, odnosno devet i više, bez obzira na imovinski cenzus i bez obzira imaju li neku drugu stipendiju, kao i nagrade za studente s priznanjima visokoškolskih ustanova. Nastavljamo sa stipendiranjem učenika generacije srednjih škola, studenata iz socijalnih kategorija, boračke kategorije, kao i sa stipendiranjem reprezentativaca u sportu, najaktivnijih članova kulturnih udruženja, Crvenog križa Konjic. Ponosni smo na ove aktivnosti i želja nam je da u razgovoru s mladim ljudima saznamo koje su to njihove želje i na koji način im možemo biti podrška kako u obrazovanju, tako i u drugim oblastima života i rada", kazao je Ćatić, koji je stipendistima poželio mnogo sreće i uspjeha u procesu obrazovanja.

Među stipendistima je i Suana Ćibo, studentica prve godine Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

"Prvi put sam tu kao stipendistkinja i meni je ovo jako značajno u smislu podrške. Znam da su moja obitelj i prijatelji uz mene, ali sada znam da je tu i naš Grad Konjic, koji nas na ovaj način stimulira da budemo još bolji i aktivniji, i da ostvarujemo svoje želje kada je o obrazovanju riječ" kazala je Ćibo, koja se uime stipendista zahvalila na podršci.

Kopirati
Drag cursor here to close