Get up, stand up!

Dok se mostarski studenti žale, sarajevskim se ispunjavaju želje

Predviđeno je i da student u postupku upisa studijske 2020/2021. godine ima pravo upisati sljedeću godinu studija i bez ispunjavanja svih ili pojedinih uvjeta propisanih ovim zakonom i aktima visokoškolske ustanove...
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 10. 2020. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Kantona Sarajevo danas je na hitnoj sjednici jednoglasno usvojila izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje se odnose na ispitne rokove, plaćanje školarine u ratama, online nastavu, te izbor u umjetničko-nastavna zvanja.

Senatu visokoškolske ustanove omogućeno je da može donijeti odluku kojom se u rujanskom ispitnom roku u studijskoj 2019/2020. godini, osim ispitnih termina, odobrava dodatni ispitni termin koji se realizira do početka studijske 2020/2021. godine.

U ispitnom terminu studenti na osnovu odluke senata visokoškolske ustanove mogu polagati ispite i iz nastavnih predmeta za koje iz objektivnih razloga nije mogao biti organiziran i proveden lipanjski ispitni rok.

Predviđeno je i da student u postupku upisa studijske 2020/2021. godine ima pravo upisati sljedeću godinu studija i bez ispunjavanja svih ili pojedinih uvjeta propisanih ovim zakonom i aktima visokoškolske ustanove za upis sljedeće godine studija, o čemu odluku donosi Senat visokoškolske ustanove.

Također se omogućava da student koji financira svoj studij ima pravo u studijskoj 2020/2021. godini uplatu školarine izvršiti u tri rate u rokovima koje utvrdi resorno ministarstvo uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva financija Kantona Sarajevo.

Ovim je udovoljeno zahtjevima Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu da se poveća broj predmeta iz prethodne akademske godine koji se mogu prenijeti u sljedeću, da se ukinu uvjetni predmeti, da se omogući plaćanje školarine u ratama i da se dodatni ispitni termini navedu u zakonu.

Podsjećamo, povodom početka nove akademske godine, mostarski studenti su putem pisama u medijima izrazili nezadovoljstvo organiziranjem nastave.

Kopirati
Drag cursor here to close