Srednjoškolci

Dogovor škola i suradnika: Buduće kuhare i konobare u Mostaru čeka stipendija i posao

''Učenik ove škole biti je sasvim odlično, stječemo nova znanja, vrline, praksu koja se odvija u prostorijama škole u kuhinji'', kaže Danin Gološ, jedan od učenika.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 04. 2021. u 08:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Iz Srednje ekonomske i turističko-ugostiteljske škole Mostar osmislili su, kako navodi Federalna televizija, mudar projekt kako bi privukli učenike da upišu tu školu i osigurali im zaposlenje nakon završenog školovanja.

Naime, sa svim suradnicima iz hotelijersko-ugostiteljskog sektora dogovorili su stipendiranje učenika - kuhara i konobara koji bi, nakon završetka školovanja, dobili siguran posao.

Gdje ima volje, ima i načina. U Srednjoj ekonomskoj i turističko-ugostiteljskoj školi pronašli su i jedno i drugo, a sve kako bi olakšali svojim učenicima, ponajprije kuharima i konobarima, ali i njihovim roditeljima tim više jer znamo da danas pronaći siguran posao nije nimalo lako.

''Naši poslovni partneri i sektora ugostiteljstva odlučili su da stipendijama od ove školske godine dodatno motiviraju učenike koji žele postati konobari i kuhari. U ugostiteljskim objektima naših poslovnih partnera učenici bi sticali dodatno praktično obrazovanje'', objašnjava Sabina Ćosić, direktorica Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole Mostar.

Uz stipendiranje, učenike te škole u objektima gdje su obavljali praksu, nakon završenog školovanja, čekao bi ih i posao. Za učenike je to veliko olakšanje.

''Učenik ove škole biti je sasvim odlično, stječemo nova znanja, vrline, praksu koja se odvija u prostorijama škole u kuhinji'', kaže Danin Gološ, jedan od učenika.

I Armin Nezirović pohađa ovu školu: ''Preporučujem svim učenicima da upišu ovu školu, nije toliko ni teška. A bukvalno te čeka posao u svojoj struci u svom gradu''.

Uz ostalo, to je i cilj. Da mladi ostanu u svom gradu i grade svoje karijere. Posljednjih godina svjedoci smo odlaska mladih, među kojima su i brojni turistički radnici, ponajprije u susjednu Hrvatsku na obavljanje sezonskih poslova.

''Mi smo veoma često imali manjak kvalifikovane radne snage, što se opet odrazi i na ukupnu ponudu i u ugostiteljstvu i u hotelijerstvu'', ističe Semir Temim, dopredsjednik Turističke zajednice HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close