Mostar

Dodijeljene Prosvjetine stipendije 'Vladimir Ćorović'

Na svečanoj dodjeli prisutne je pozdravio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, koji je stipendistima poručio da vjeruju u ljudsko dostojanstvo, čast i poštenje te da žive dobro i mir.
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 05. 2023. u 07:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svečanoj dodjeli Prosvjetine stipendije ''Vladimir Ćorović'', koja je održana u nedjelju u Vladičanskom dvoru u Mostaru, stipendije i nagrade dobilo je 175 učenika i studenata s područja Hercegovine.

Na svečanoj dodjeli prisutne je pozdravio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, koji je stipendistima poručio da vjeruju u ljudsko dostojanstvo, čast i poštenje te da žive dobro i mir.

Predsjednik Organizacijskog odbora Prosvjetine stipendije Slavko Andrejević ukazao je stipendistima na važnost učenja i pozvao ih da nikada ne prestaju učiti.

Predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društvo ''Prosvjeta'' – Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da se sedmu godinu zaredom dodjeljuje Prosvjetina stipendija ''Vladimir Ćorović'', te da je ove godine dodijeljen najveći broj stipendija otkako je program obnovljen.

''Jako smo ponosni što je pod krovom mostarske ‘Prosvjete’ izrastao jedan ovako veliki, sjajan i uspješan program, zahvaljujući našim Mostarcima u svijetu i brojnim prijateljima. Nastojat ćemo sačuvati i unaprijediti ovaj program koji je naš zalog za budućnost, za opstanak u ovom gradu, koji je oduvijek bio kulturni i obrazovni centar našeg naroda u cijeloj Hercegovini'', poručila je Bjelica Šagovnović.

Starješina Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru Duško Kojić pozdravljajući donatore i stipendiste podsjetio je na to da je Vladičanski dvor početkom 20. stoljeća pravljen s ciljem da bude uvijek ispunjen. 

''Danas zatreperi srce kada vidimo opet ispunjen Dvor. Velika je čast da se ovdje dodjeljuju ove stipendije'', rekao je Kojić.

Donator Marko Hinić rekao je da je biti donator velika privilegija.

''Posebno smo privilegirani jer možemo pomoći ovdje u Mostaru i našoj Hercegovini za koje nas vežu duboke i neraskidive veze'', rekao je Hinić dodavši da je prije mnogo godina i on bio stipendist i da zna koliko stipendija znači.

Prosvjetinu stipendiju u školskoj i akademskoj 2022/2023. godini dobilo je 39 učenika od 6. do 9. razreda osnovne škole, 36 srednjoškolaca i 68 studenata. Sedamnaest učenika i studenata iz Mostara dobilo je nagrade za aktivizam, dok je još 15 učenika i studenata iz cijele Hercegovine dobilo nagrade za školovanje.

Svečanoj dodjeli stipendija nazočio je i generalni konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić, te veliki broj stipendista i gosti, priopćilo je SPKD ''Prosvjeta'' Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close