Bogu hvala, hvaljen Isus i Marija

Davor Pavuna novi profesor Sveučilišta u Mostaru

Pavuna je danas u Mostaru govorio o temi “Izazovi umjetne inteligencije: Tko će preživjeti?”.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 05. 2019. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja sam novi profesor Sveučilišta u Mostaru'', rekao je danas za Bljesak.info prof. dr. sc. Davor Pavuna uoči predavanja na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

''Specijalno s rektorom sam sve dogovorio i preuzimam kompletnu dinamiku, ne samo mostarskog sveučilišta nego u proširenju planetarno. Na isti način kao što je Međugorje proglašeno kao mjesno hodočašće, mi ovdje radimo planetarnu ludnicu i sve tehnologije i znanja o kojima govorim u predavanju dajemo mladima u Hercegovine, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europe i svima koji će doći. Ovdje se prekrasno živi, vi ni ne znate neke stvari, imate tri zračne luke, četiri zračne luke četiri zračne luke unutar sat ipol imate izvanredan Internet, brilijantne ljude… 'u boj  u boj, hajmo pobjeđivati''', poručio je Pavuna.

Pavuna je danas u Mostaru govorio o temi “Izazovi umjetne inteligencije: Tko će preživjeti?”.



Komentirajući svoje predavanje, Pavuna je medijima rekao kako umjetna inteligencija donosi izvanrednu robotiku, ali pri tome i smanjenje određenih radnih mjesta, te se treba prilagoditi.

''Ključni je problem na skali pola generacije, recimo 12 godina, u prosjeku roboti postaju inteligentniji nego ljudi. Postavljam pitanje, hoće li inteligentni roboti htjeti ljude. To je duboka dilema, a ona je i duhovna dilema, jer biće svijesti i savjesti što mi jesmo moraju odlučiti što mi želimo napraviti sa svojom civilizacijom'' poručio je Pavuna, dodajući da još imamo izbora.

Foto: Bljesak.info / Detalj s predavanja

''Postoje neke tehnološke mogućnosti kvantna računala koja su milijardu puta brža nego sva ova računala prema tome sve zaporke padaju na skali od šest godina, dakle za šet godina nijedna zaporka neće preživjeti, a možda ćemo s takvim računalima moći zaobići zločeste robote'', rekao je Pavuna, ističući da ako je sve po darvinizmu, onda smo propali.

''Ja sam, Bogu hvala hvaljen Isus i Marija, vjerujem u Isusa Krista, najave Gospe, i mislim da mi pobjeđujemo, ali dilema postoji i to je moje predavanje'', dodao je Pavuna, govoreći kako su u nekim sferama roboti već pobijedili ljude.

''Roboti su u nekim igrama već promijenili ljude. Možete napraviti umjetnu inteligenciju koja je superiornija od sadašnjeg čovjeka. Roboti su superiorni samo u inteligenciji i korelacijama informacija, ali nisu superiorni u onome što mi imamo, a to su emocije, svijest i savjest. Sada je pitanje jesu li svijest i savjet bitne ili nebitne za civilizaciju. Ako je čisti darvinizam, odnosno preživljavanje najizdržljivijih i onda će roboti pobijediti i nas više nema. E to je izazov'', zaključio je Pavuna u izjavi za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Detalj s predavanja

Prof. Pavuna je fizičar, izumitelj, sveučilišni profesor. Diplomirao eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktor znanosti postaje u Velikoj Britaniji 1982.

Nakon usavršavanja u Americi i Australiji, te Francuskoj, od 1986. je na Federalnom Institutu za Tehnologiju u Lausanne-iu kao profesor fizike.

Održao je više stotina predavanja od Cambridgea i Harvarda do Sydneya i Tokya, a autor je i udžbenika o supravodljivosti koji se koristi u više od 4000 kolegija diljem svijeta. Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u.

U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu. Savjetnik je 36 korporacija i predsjedava zakladom Teslin Svijet. Obiteljski je čovjek, jazz gitarist u grupi “Tsha-Coo”.

Kopirati
Drag cursor here to close